ЗЛАТО И ОЩЕ 5 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСИКЯТ ОТБОР ПО АСТРОНОМИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА В РУМЪНИЯ

Шест от шест - всички наши астрономи се завръщат с медал

Между 19 и 27 октомври 2019 г. в румънският град Пятра Нямц (Piatra Neamt) се проведе 24-ата Международна олимпиада по астрономия. Участие в звездната надпревара взеха ученици от над 100 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, всяка година се представя достойно. 

Те завършиха състезателния сезон за 2019 г. повече от страхотно, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала! Което е и поредният пример тази година, в който всеки член на отбор се завръща с отличие.

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

  • Маргулан Исмолдаев - 9 клас, МГ Варна    - златен медал; 
  • Явор Йорданов - 10 клас, НПМГ, София - сребърен медал; 
  • Васил Николов - 11 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал;
  • Иван Попов - 10 клас, ПМГ Гоце Делчев - бронзов медал;
  • Константин Кръстев - 9 клас, ПМГ Бургас - бронзов медал;
  • Виктор Герасимов - 9 клас, НПМГ, София  - бронзов медал;

Явор взе участие и на Международната по астрономия в Шри Ланка - 2018 г., където спечели бронз; там Иван получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг миналата година; а за Васил тазгодишната международна олимпиада е трета подред за него от 2017 г. и стана трикратен бронзов носител.

Ръководители на отбора тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория - Варна, и Йоанна Кокотанекова - Астрономическа обсерватория - Хасково.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам.

Припомняме, че през август националният отбор по астрофизика се завърна с 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала от Международната олимпиада в Унгария. МОАА се провежда от 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.

Снимки: Й. Кокотанекова за MediaBricks и International Astronomy Olympiad


Иван Попов


Явор Йорданов

Васил Николов

 

Тагове