СРЕБРО И ДВА БРОНЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ 55-АТА МЕНДЕЛЕЕВСКА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ (ОНЛАЙН)

Между 20 и 26 април 2021 г. се проведе престижната Международна Менделеевска олимпиада по химия. 55-ото издание на ММОХ се проведе виртуално за втора поредна година, и с две теоретични части, съответно на 22 и 23 април. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален. Виртуален домакин бе Унгария.

Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, като нашият отбор този път заслужи 3 отличия: 1 сребърен и 2 бронзови медала.

А ето и състава на отбора със съответните отличия:

  • Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив - сребърен медал
  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Самуил Петков, 11 клас, СМГ

Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

През юли 2020 г. ММОХ също се проведе в онлайн формат, когато националите ни спечелиха 2 сребърни медала.

Международната Менделеевска олимпиада по химия (Международной Менделеевской олимпиаде школьников по химии/ International Mendeleev Chemistry olympiad) се организира за ученици от 10 до 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а после и в страните от бившия Съветски съюз. 

От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния, малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда

България ще участва и в 53-ото издание на Международната олимпиада по химия (МОХ/IChO), която също ще се проведе онлайн в края на месец юли, а виртуален домакин ще бъде Осака, Япония.

Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.
Кога и къде ще се проведат останалите тазгодишни международни състезания, може да следите тук.

 

 

Тагове