15 МЕДАЛА СТРАХОТЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ПО ИНФОРМАТИКА НА 13-ИЯ ТУРНИР "ДЖОН АТАНАСОВ"

13-ят Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" (IATI) се проведе дистанционно между 24 и 29 ноември 2021 г. Състезателните дни бяха съответно 26 и 27 ноември. А паралелно с Турнира, в същите дни се проведоха и Националният есенен турнир и Балканската олимпиада по информатика

Престижното състезание “събра” 381 състезателя от 20 държави, като българските представители спечелиха 15 медала - 7 в младша възраст и 8 в старша. 

Основният организатор Бисерка Йовчева се похвали, че тази година българин е на първо място в младшата възрастова група, което не се е случвало през последните години. Абсолютен победител при златните медалисти е българинът Веселин Маркович. Злато получава и шуменеца Даниел Койнов, който сподели още, че IATI е на по-високо ниво от всякога. „Възхитен съм от представянето ни като отбор. Трябва да призная, че тази година се затрудних“, завърши той.

„Спечелихме 13-я Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/. За първи път от 2015 г. българин е на първо място в младшата възрастова група“, съобщи Бисерка Йовчева. „Изключително постижение за България. През последните години всички златни медали отиваха в Русия и от време на време в Румъния. От толкова години насам България спечели златото и то в младша възрастова група, което означава само едно - и занапред ще продължим да печелим. Младежкият ни национален отбор показа изключително високо ниво“, каза още Йовчева.

Сребро получава национала ни Александър Гатев, а съотборника му Борис Михов - бронз. ​Бронзови медали при младша възраст получават и Петър Михов и Калоян Еленков, а като неофициален състезател еквивалент на бронз получава и Георги Славчев.

Руснакът Александър Бабин е официалния първи във старша възраст, златен медал получава и националът на България Мартин Копчев. Сребро за Андон Тодоров и Георги Петков. Еквивалент на сребърен медал получава Деян Хаджи-Манич. Румен Михов и Атанас Димитров са носители на бронз, а Константин Томов и Ясен Пенчев получават еквиваленти на бронзови медали.

В 13-то издание на Международния есенен турнир по информатика IATI, взеха участие 381 състезателя - 160 juniors и 221 seniors от Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Израел, Казахстан, Кипър, Молдова, Северна Македония, Словения, Сърбия, Татарстан, Украйна и световните сили в информатиката Румъния и Русия, премериха сили в два състезателни дни. Турнирът премина без нито един фал и пропуски в организацията.

Новото поколение шуменски информатици са заели и множество призови места в Националния есенен турнир. „В група „С“ (7-8 клас) отлично се представиха Иво Иванов, Нермин Идириз и Серкан Рашид. Това е ключовата група, от която ще се избира младежкия национален отбор за следващия състезателен сезон“, обясни Йовчева. Даниел Койнов грабва среброто в група „В“ (9-10 клас). Най-големият фурор Шумен направи в „Е“ група (4-5 клас) с безпогрешното и бързо представяне на Симона Иванова, която спечели златен медал.

В класирането за момичета група „А“ бронзов медал печели Ниа Димитрова, „Б“ група двете отличия са за Весела Георгиева - бронз и грамота за много добро представяне в общото класиране на националния есенен турнир. Със сребърен медал от класирането за момичета в „С“ група е Нермин Идриз.

Домакин на IATI е Община Шумен. Съорганизатори на турнира са ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Школа А и Б“. Турнирът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев. Партньори на IATI са МУСАЛА СОФТ и ШУМ.БГ. Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД. IT надпреварата е подкрепена и от PeerAssist и Ротари клуб - Шумен.

Източник: MediaBricks.bg и БТА

 

Тагове