2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ГРАБНА ОТБОРЪТ НИ ПО ИНФОРМАТИКА В ИНДОНЕЗИЯ, 2022

Между 7 и 14 август 2022 г. в Джокякарта, Индонезия, присъствено се проведе 34-ата Международна олимпиада по информатика (IOI / МОИ). Участваха близо 270 ученици на място, и още над 80 - онлайн. Състезателните дни бяха два - съответно 10 и 12 август. 

Българските национал, които също взеха участие, се представиха невероятно, спечелвайки 4 медала: 2 сребърни 2 бронзови!

Отборът тази година бе в състав:

  • Атанас Димитров, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 10 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Мартин Копчев, 12 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал
  • Андон Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Добрин Башев, бивш състезател по информатика и студент в ТУ Делфт, Нидерландия.

За Атанас и Деян това бе дебют на IOI, за Андон - трето поред участие, а Мартин - пето. Последният бе част и от тазгодишния национален отбор по математика и грабна сребърно отличие на олимпиадата в Норвегия.

През изминалата 2021 г. МОИ се проведе онлайн, с виртуален домакин Сингапур, а българските ученици спечелиха 3 сребърни и 1 бронзов медала!


Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. За всички издания на МОИ до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 119 медала - 27 златни, 51 сребърни и 41 бронзови. 

---

Всички актуални новини около отборите ни по природни науки следете във фейсбук / инстаграм & LinkedIn  каналите ни, както и на Олимпийския ни календар за 2022 г. 

Ако искате да подкрепите подготовката и участието на националните отбори по природни науки, разберете как да го направите - ТУК.

Тагове