СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ ПО ИНФОРМАТИКА, 2020

Подборното състезание за определяне съставите на националните отбори по информатика се проведе дистанционно преди броени дни. Участваха учениците от разширените състави на националните отбори (младша и старша възраст). Подборното състезание беше с два състезателни дни - на 25 и на 26 юли (събота и неделя) с начало в 9:00 часа. Предвид променената обстановка, Националната комисия реши в сумата за крайното класиране да се вземат с равно тегло точките от Националния кръг и от контролните. Бяха съставени двата национални отбора, които ще представляват България на международните формати през настоящия състезателен сезон.

32-ата Международна олимпиада по информатика (IOI/ МОИ), която трябваше да се проведе в Сингапур през юли, ще се проведе в нов, онлайн формат от 13 до 19 септември 2020 г. Онлайн церемонията по закриването се очаква да бъде на 23 септември. За следващото, 33-о издание на  IOI, са запазени датите 20-27 юни 2021 г., когато по план домакин ще остане Сингапур. 

Що се отнася до състезанията за младшата група, очакваме 4-ата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) също да се проведе онлайн, под организацията на Грузия, седмица по-рано, между 01 и 07 септември 2020 г. Не разполагаме с информация за провеждането на Балканската и Младежката балканска олимпиади.

* Можете да прочетете повече относно (не)провеждането на международните формати в този обобщен материал, който актуализираме регулярно. Вижте още и Календар за сезон 2020.

Състав на Националния отбор по информатика (старша възраст):

  • Мартин Даниел Копчев, 10 клас , ПМГ Габрово (класиран и в НО по математика)
  • Андон Ивайлов Тодоров, 10 клас, СМГ
  • Георги Георгиев Петков, 10 клас, ПЧМГ София
  • Стоян Димитров Малинин, 11 клас, ПМГ Хасково 

Състав на Националния отбор по информатика (младша възраст):

  • Деян Деянов Хаджи-Манич, 8 клас, МГ Варна
  • Александър Мирославов Гатев, 7 клас, СМГ
  • Велислав Петров Гърков, 8 клас, СМГ
  • Веселин Николаев Маркович, 7 клас, МГ Варна

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. Днес събира участници от над 80 държави. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст eJOI се проведе през септември 2017 г. в София. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 16 медала - 3 златни, 9 сребърни и 4 бронзови.

Тагове