ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПРЕЗ 2021 Г.

През трудната и необичайна 2020 г., пред придзикателства бяха изправени и участниците в научни състезания. Организаторите на много от най-престижните международни формати предприеха адекватни мерки и трансформираха олимпиадите в онлайн такива. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост - 53 нови медала спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика. Това са 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади, които Сдружението подкрепя. 

От тези 53 отличия за изминалата година, говорим за 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти.

С настъпването на новата година и навлизането в състезателния сезон, прогнозите и този път не са обещаващи и не предполагат традиционно провеждане на състезанията, а ще се цели безопасността на всички замесени страни. 

В тази публикация ще обобщим какви са намеренията и изявленията на организационните комитети към 14.04. 2021 за предстоящия състезателен сезон. Следете статията и за своевременни актуализации на информацията.

Следете също и нашия Календар 2021.

АПРИЛ

От 09 до 15 април се провежда онлайн EGMO - Европейска олимпиада по метаматика за момичета с виртуален домакин Грузия. Следете ни за подробности и резултати от състезанието, с което откриваме сезона.(

Между 20 и 26 април ще се проведе Международната Менделеевска олимпиада по химия .55-ата ММОХ също ще се проведе онлайн с два теоретични кръга. Явява се отбор от четирима души - първите по резултат на националния кръг. Очаква се участие да вземат отборите на 25 държави. 

Резултати от Националния кръг по химия и опазване на околната среда вече можете да видите тук.

ЮНИ

Между 19 и 25 юни дистанционно ще се проведе 33-ата Международна олимпиада по информатика. Виртуален домакин отново е Сингапур. 

Към 15.03: Организаторите обявиха онлайн провеждането на състезанието, и това, че ще се придържат към събирането на такси за участие, както и избирането на нови членове на Комитета, независимо от дистанционното провеждане.  
Организационният комитет не изключва(ше) възможността да допусне посрещането на някои отбори, които биха могли да пътуват до Сингапур, спазвайки всички противоепидемични мерки. В случай че има такива, то тези отбори отново биха се състезавали онлайн, но на място в Сингапур, използвайки личните си компютри. 

Към 12 април: Регистрацията за участие на IOI 2021 скоро ще бъде отворена. Обявените дати са 19-25 юни, като на 28 юни ще бъдат обявени резултатите. Комитетът е взел решение да проведе състезанието изцяло онлайн, тъй като е имало твърде малък интерес от страна на отбори, изявили готовност да пътуват до Сингапур, а и случаите на заболели се увеличават.

В същия времеви диапозон онлайн ще се проведе и 5-ата Европейска олимпиада по физика, съответно между 19 и 26 юни. Състезателните дни ще бъдат съответно 19 и 20 юни, т.е в събота и неделя, и са изцяло съобразени с желанията на държавите участнички. 

EuPhO 2022 се очаква да се проведе в Словения, а 2023 - в Германия. 

ЮЛИ

След като през 2020 г. Международният турнир на младите физици не се проведе, този път 33-ият IYPHT се очаква да се случи от 7 до 14 юли. Организаторите съобщават, че окончателно решение за провеждането на престижното състезание ще бъде взето в края на месец май. По план МТМФ трябва а се проведе в Kutaisi International University в Кутаиси, Грузия. Паралелно се работи по организирането на онлайн събитие със същите дати на провеждане. 

През март месец бе обявено, че Международната олимпиада по биология отново няма да може да се проведе в традиционния си формат. Онлайн версията на най-престижното състезание в дисциплината се нарича IBO Challenge и планираните дати са 19-22 юли 2021 г., с виртуален домакин Лисабон. Предвидени са една теоретична част и една смесена - практическо-теоретична, в два последователни дни. Втората състезателна част ще съдържа както теми, предвидени изначално за IBO 2021, така и виртуална обиколка на света и различните екосистеми, като учениците ще трябва да анализират видеа. 

Още едно състезание, което не се проведе в международния си формат през 2020 г., този път все пак ще продължи в дистанционна форма - 18-ата Международна олимпиада по лингвистика. Датите на провеждане са 19-23 юли, а допълнителна информация за крайни срокове за регистрация и такси за участие предстои да бъдат обявени съвсем скоро. Очаква се местните отбори да се състезават заедно физически на едно и също място за индивидуалния и отборния турове, като ще бъдат наблюдавани от посочен от журито представител.

Най-старото и голямо състезание по природни науки, Международната олимпиада по математика, се очаква да се проведе от 14 до 24 юли. През април очакваме повече информация по същество за провеждането на 62-рото издание на МОМ. 

След като през изминалата година Международната олимпиада по физика не се проведе, то през 2021 г. очакваме това да се случи от 17 до 25 юли. През февруари организаторите съобщиха, че имат готовност МОФ да се проведе и физически, и онлайн, като отборите ще могат да направят своя избор до средата на месец май.

Ако някой избере присъственото участие, то всички участници ще трябва да покажат или документ за поставена ваксина, или негативен тест за COVID-19 още пристигане, на летището. Организаторите от Литва обещават да осигурят предпазни средства, вентилация на помещнията, деинфекция и други мерки за защита. 

АВГУСТ

53-ата Международна олимпиада по химия също ще се проведе виртуално, от 24 юли до 02 август 2021 г. Виртуален домакин тази година е Япония, без възможност за присъствено участие. Организаторите обещават интересни извънсъстезателни занимания на отборите, независимо от формата на провеждане. 

 

През 2020 г. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика съобщи, че през 2021 г. състезанието ще се проведе през ноември в Колумбия, но липсва повече информация по темата.

За Международната олимпиада по астрономия досега е обявено, че ще се проведе през октомври 2021 г. в Матера, Италия. 

Все още липсва информация относно провеждането - или, респективно, непровеждането, на Балканските олимпиади по математика и информатика; Младежките балкански олимпиади по математика и информатика; Европейската олимпиада по информатика; 

Следете уебсайта ни, фейсбук страницата ни, както и тази статия за актуализации по темата. Надникнете и в календара със събития за 2021 г., а ако ви се чете нещо странично, можете да хвърлите един поглед върху публикациите с олимпийци в нашия БЛОГ.

Разберете как да подкрепите българските национални отбори по природни науки тук.