ВТОРО МЯСТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИАДАТА ПО МАТЕМАТИКА, 2021

Днес официално приключи провелата се дистанционно от 07 до 10 септември, 38-а Балканска олимпиада по математика (Balkan Mathematical Olympiad). Виртуален домакин този път бе Кипър, а нашите олимпийци се състезаваха на място в Националния център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към МОН в гр. Банкя.

В Балканиадата участваха 11 държави от Полуострова, както и още 7 държави гости. “Самият състезателен ден бе 08 септември, като се решаваха 4 задачи, оценени на по 10 точки в рамките на 4 часа и половина, а координациите по задачи се проведоха на 09 септември.”, споделя ръководителят доц. Харизанов.

България традиционно се представя страхотно, като тази година отново всеки участник си “тръгва” с медал! И за втора поредна година страната ни се нарежда на челно място в отборното класиране, този път заемайки втората позиция. Със своите 153 т. се нареждаме веднага след първенците от Румъния, като в класирането преди България е Италия, която обаче е неофициален участник във формата.

Ето и състава на националния ни отбор и неговите отличия както следва:

  • Борислав Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София - златен медал и абсолютно първо място
  • Илияс Номан, 10 клас, СМГ - сребърен медал
  • Стефан Хаджистойков, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Ангел Райчев, 11 клас, 125 СУ София - бронзов медал
  • Любен Балтаджиев, 12 клас, ПМГ Хасково - бронзов медал
  • Къонг До, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора са д-р Стефан Герджиков (ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“), зам.-ръководител - доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ – БАН), а като наблюдател участва чл.-кор. Николай Николов (ИМИ – БАН).

Напомняме, че националите ни (с изключение на Ангел и Любен) участваха и на виртуалната Международна олимпиада по математика по-рано това лято. Тогава българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 6 медала (1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти) към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание.

През юли се проведе и онлайн Младежката балканиада по математика, за ученици от по-долната възрастова група. Тогава националите ни спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови отличия, което изведе България на второ място в отборното класиране.

Тагове