ЗЛАТО, 3 СРЕБРА И 2 БРОНЗА ГРАБНАХА МАТЕМАТИЦИТЕ НИ НА 62-АТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА

На заглавната снимка отляво на дясно: Къонг, Илияс, Мартин, Диян, Александър Иванов, Стефан, Борислав

Между 16 и 24 юли 2021 г. онлайн се проведе 62-ото издание на най-голямото и най-старо ученическо състезание - Международната олимпиада по математика (МОМ / IMO). Виртуален домакин отново бе Санкт Петербург, Русия, а българските ученици бяха заедно в гр. Банкя, в Националния център за повишаване квалификацията на учителите.

Шестимата ни най-добри математици гимназисти тази година мериха сили с над 600 други ученици от 108 държави. Резултатите не закъсняха - всяко от момчетата отбеляза завиден резултат, който донесе медал на всеки от тях. Така българският национален отбор по математика 2021 спечели 6 медала - 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови отличия:

Ръководители на отбора тази година са доц. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), и Александър Иванов (Плевен). Наблюдатели от българска страна са чл-кор. проф. дмн Николай Николов и проф. Петър Бойваленков (IMO Commissioner).

Всички момчета без Илияс*, бяха част от националния отбор и през изминалата година на МОМ 2020 и Балканиадата. Тогава от IMO те спечелиха 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти. Борислав и Къонг могат да се похвалят и с 2 сребърни отличия от МОМ 2019 във Великобритания, а Мартин е национал и по информатика - едва преди няколко седмици той завърши участието си на 33-ата Международна олимпиада по информатика със сребърно отличие, което добави към другите си трофеи в дисциплината.

*Илияс пък е златен медалист от Младежката балканска олимпиада по математика през 2019 г.

Припомняме, че в началото на месеца се състоя и Младежката балканиада по математика 2021, и шестте отличия от нея тогава наредиха България на второ място в класирането.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. 

До 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 55 златни, 123 сребърни, 114 бронзови медала, както и 13 почетни грамоти.

За всички предстоящи състезания и актуални резултати следете нашия олимпийски календар

Тагове