Дадохме началото на първата Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI

| Галерия

София, България – 8 септември 2017 г. – На официална церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климeнт Охридски“ бе открита първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/).

         На церемонията присъстваха и произнесоха тържествени приветствия лично Президентът на Република България Румен Радев и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, също патрон на събитието, поздрави дистанционно всички участници и им пожела успех в това основополагащо начинание. На церемонията присъства лично и министъра на образованието и науката на Република България, Красимир Вълчев. Сред официалните гости бяха също така посланици на страните участнички, както и представители на институции и бизнес организации, подкрепящи събитието.

         „За мен е удоволствие и чест да бъда на откриването на първата Европейска младежка олимпиада. Цифровите технологии са най-бързо развиващият се сектор в съвременната икономика. Вие сте привилегировани, че от най-ранна възраст имате достъп до новите технологии“, заяви Румен Радев, Президент на Република България. „Разработвайки вашите сложни алгоритми, превеждайки ги на съответния програмен език, съобразявайки се с изискванията на операционните системи и с мощния хардуер, вие залагате не само техническия прогрес, вие залагате модела на поведение на хората, вие контролирате бъдещето,“ допълни Радев.

         „Искам да ви благодаря, скъпи млади хора, за това че на предизвикателството цифрова промяна на икономиката и на обществото ни, информатиката, вие отговаряте по един от най-достойните начини – като участвате, като го формирате и като го предопределяте,“ каза по време на церемонията Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. „От днес всички участващи в тази олимпиада имате нова мисия пред себе си – вие сте посланици на бъдещето“, допълни с вълнения Мария Габриел.

По време на тържественото си обръщение към всички състезатели, ръководители и организатори, министърът на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев каза: „Мястото, където се намираме, ме кара да съм изпълнен с оптимизъм за бъдещето. Това, което вие ще направите през следващите години, няма да бъде програмиране на отделни програми на компютъра, а ще бъде програмиране на цялото общество“.

На церемонията с огромно вълнение от срещата си с талантливите деца сподели своя професионален път пилотът Марио Бакалов, който управлява най-голeмия пътнически самолет в света Airbus A380. „Вашата страст са информационните технологии, аз също имам страст – Airbus A380. Страстта е ключов двигател на моя успех, така че ви поздравявам за страстта ви към компютрите“, каза Бакалов.

В края на събитието Олимпиадата беше тържествено обявена за открита от четиримата инициатори – проф, Красимир Манев, Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова, в компанията на Президента Румен Радев, еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието Красимир Вълчев. Инициаторите на eJOI бяха особено емоционални в своите обръщения и щастливи, че голямата им мечта се превръща в реалност.

За да вземат участие в eJOI в София пристигнаха отбори от общо 22 страни членки на Съвета на Европа. България като страна домакин е единствената, представена с два отбора, докато всички останали държави ще се борят за медалите с по един отбор от по четирима участници. В програмата на eJOI предстоят два състезателни дни – 9 и 11 септември, които ще се проведат в София Тех Парк. Резултатите ще могат да се следят в реално време на сайта на eJOI. Върхов момент в провеждането на състезанието ще бъде самият му финал в 13:00 ч. на 11 септември (понеделник) във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, когато емоциите на състезателите ще бъдат в своя пик, те ще разберат класирането и ще споделят със своите ръководители триумф и разочарования.

Като домакин и инициатор, България ще бъде представена от следните два отбора:

Отбор 1 - Ръководители: Пламенка Христова и Елена Димитрова

  • Георги Петков
  • Мартин Копчев
  • Захари Маринов
  • Константин Каменов

Отбор 2 - Ръководители: Кинка Кирилова и Бистра Танева

  • Виктор Кожухаров
  • Добрин Башев
  • Андон Тодоров
  • Марин Йорданов

Медалистите ще бъдат обявени на тържествена церемония по закриване и награждаване на 12 септември от 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Инициатори на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), и Елена Маринова, Председател на Борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Организационният екип на Олимпиадата изказва благодарности на: домакините на eJOI -  Министерство на образованието и науката, Община София, София Тех Парк, Софийски Университет „Св. Климент Охридски“; подкрепящите eJOI български евродепутати; златните спонсори – Abrites Automotive Solutions, Telelink и Фондация „Америка за България“; сребърните спонсори – SAP, Telerik Academy, Chaos Group, Milara International и Фондация „Георги Чиликов“; бронзовите спонсори – Ciela Norma, Devin, Fibank, HyperScience, Predistic, Programista;, ScaleFocus, Sirma Group, Ubisoft, VMWare и Walltopia; партньорите на eJOI – Софийска математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Съюз на математиците в България, Община Пловдив, Министерство на икономиката на Република България, Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Американски университет в България, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Дигитална национална коалиция, CodeIT, eSkills For Future, Cisco, Solytron, HP, Telus, Музейко, Mentalist, Асоциация 365, Samsonite Business, ATG, Doma, Roobar, Bulgarian Careers Fair; индивидуалните и корпоративни дарители -  Experian, Leanplum, Милен Манев, Явор Коларов, Светлин Наков, Валентин Михов и анонимните ни дарители; медийните партньори на eJOI – Българско национално радио, bTV, Труд, 24 часа, Успелите, Leadership.bg, Obekti.bg, Kafene.bg, Шуменска заря, Стрела БГ.

Тагове