ИЗГРАЖДАНЕ НА МЛАДЕЖКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС ЗА НАУКА И ИНОВАЦИИ

През м. декември 2020 г. стана ясно, че Мултифункционалният младежки образователен комплекс ще бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това стана с подкрепата на Българската стартъп асоциация (BESCO). Срещата на 15.12 бе част от поредица разговори на държавния глава за стимулиране на сътрудничеството между образованието и реалната икономика. На нея присъстваха Иван Василев - член на Управителния съвет на Българската стартъп асоциация, и Алексей Христов - председател на УС на СООПН.

От BESCO подкрепят изграждането на Мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации. Той бе предложен от президентството към Проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България. Позицията на BESCO се дължи и на последователните усилия на организацията за осъществяването на подобен проект в страната ни.

"Днешните ученици ще бъдат хората, които ще реализират дългосрочните ни амбиции за иновативна българска икономика, затова трябва да подкрепим тяхното образование, като създадем възможности за извънкласна дейност за развитие на потенциала на българските младежи. Това е идеята на Комплекса", заяви държавният глава Румен Радев.

Целта е всеки родител да може да заведе детето си на безплатни извънкласни дейности по иновативно обучение. Проектът предвижда комплексът да се превърне и в дом на българските олимпийски отбори по формални, природни и приложни науки. Третият модул от проекта е "Развитие на иновации и технологии".

Очакването е Мултифункционалния младежки образователен комплекс да допринесе за подобряване на квалификация на кадрите в България. Има потенциал той и да привлече български специалисти, които се реализират зад граница, заяви Иван Василев от BESCO.

Източник и текст: Пресцентър на Президенството