7 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА (2021)

Петатата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics - eJOI) се проведе онлайн от 24 до 28 август 2021 г. , като в ролята на виртуален домакин влезе гр. Плоещ, Румъния. На олимпиадата ни представляваха 2 отбора от по четирима души - ученици в младшата състезателна група от най-добрите информатици в страната.

Българският отбор се състезаваше на място в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към МОН в гр. София, като двата състезателни дни бяха съответно 26.08. (четвъртък) и 27.08. (петък). 

В олимпиадата, създадена по инициатива на България преди повече от 4 години, този път се надпреварваха над 170 ученици в отбори от 30 държави - рекорден брой участници от началото на провеждането на формата. eJOI бързо се превърна в най-престижното състезание по информатика в света за ученици на възраст до 15,5 години. 

Добрите новини не закъсняха и след онлайн церемонията по награждаването по-рано днес стана ясно, че България е спечелила 7отличия - 3 сребърни и 4 бронзови медала!

Ето и състъвите на двата български отбора и техните отличия:

Отбор 1:

  • Даниел Койнов, 8 клас, ППМГ Шумен - сребърен медал
  • Веселин Маркович, 8 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Александър Гатев, 8 клас, СМГ - бронзов медал
  • Борис Михов, 8 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители са Емил Келеведжиев (Председател на Националната комисия по информатика към МОН) и Юлия Димитрова (МГ Варна).

Отбор 2:

  • Петър Михов, 8 клас, СМГ - сребърен медал
  • Калоян Еленков, 8 клас, СМГ - бронзов медал
  • Добромир Ангелов, 8 клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Рени Паскалева, 8 клас, ПЧМГ София 

Ръководители на втория отбор са Петър Петров (Школа „Олимпийци“) и Димитър Добрев (Школа А&Б, Шуменски Университет).

В организацията на участието на нашия отбор са включени и Илиян Йорданов (Школа „Олимпийци“) и Бисерка Йовчева (Председател на „Сдружение Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“ и един от инициаторите и основателите на eJOI). 

По-рано този сезон се проведе и Международната олимпиада по информатика (IOI), под виртуалното домакинство на Сингапур, откъдето българските гимназисти си “тръгнаха” с 3 сребърни и 1 бронзов медала.

Припомняме, че самата олимпиада беше създадена по инициатива на България, като Първото издание на eJOI се проведе през септември 2017 г. в София, под патронажа на Президента на Републиката. Инициатори бяха Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев (Президент на Международната олимпиада по информатика - IOI), организатори бяха още СООПН и софтуерната компания Мусала Софт.

Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст се проведе през септември 2017 г. в София. Тогава българчетата спечелиха 8 медала (1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови), а абсолютният първенец на олимпиадата бе Николоз Биркадзе от Грузия.

Щафетата бе предадена нататък, като следващите издания на eJOI бяха под домакинството на Русия (2018) и Словения (2019), следвани от Грузия, онлайн (2020). До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 23 медала - 3 златни, 14 сребърни и 6 бронзови.

Ако искаш да подкрепиш олимпийците ни по природни науки, можеш да го направиш тук

Тагове