На 20 и 21 декември ще се проведе Втората национална олимпийска конференция по природни науки и иновации 2016

 

Олимпийски състезатели от цял свят се събират в България през декември, за да създадат глобална мрежа

 

Няколко поколения български олимпийци по природни науки, повечето от които носители на златни медали и престижни отличия от международни състезания, ще вземат участие във втората Национална олимпийска конференция по природни науки и иновации на 20 и 21 декември. Годишното събитие ще обедини големи български умове от цял свят в обмен на полезни практики за подготовката на отборите. Така конференцията ще постави начало на Глобална мрежа от олимпийски състезатели.

Конференцията ще бъде открита от новоизбрания председател на БАН акад. Юлиан Ревалски и от акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България. Двудневното научно-дискусионно събитие ще се проведе в Централна сграда на Българска академия на науките. Основаването на Мрежата от олимпийски състезатели по природни науки и Шестата годишна олимпийска среща ще се състоят в Археологическия музей в рамките на втория ден от националната олимпийска конференция. Програмата можете да разгледате тук.

„Дискусията за реализацията на българските олимпийски отбори ще бъдат едва началото на разговор, обединяващ държавата, научните организации и състезателите. Целта на събитието е да създаде процес, движен от колективната енергия на хора, носители на най-високи световни отличия в областта на науката“, разказва председателят на СРООПН, Алексей Христов. На събитието ще се присъединят над 100 олимпийци, сред които най-голям е броят на математиците. Български възпитаници на MIT, Оксфорд и Харвaрд ще споделят истории, които започват с олимпийски медали и стигат до някои от най-уважаваните учебни заведения в света.

Успешната сътрудничество между образование и бизнес ще бъде един от основните акценти на олимпийската конференция, която ще включи имена от водещи компании в сферата на иновациите. Румяна Тренчева /SAP South East Europe/, Елена Маринова /Мусала Софт/, Светлин Наков /СофтУни/, Невен Дилков /Нетера/ и други специалисти в областта на предприемачеството, ще коментират постиженията на участниците в международни олимпиади и възможностите за надграждане на резултатите в световен план. Тази дискусия ще бъде част от бизнес панела на конференцията, чийто модератор е Анна-Мари Виламовска, секретар иновации на президента на Република България.

Събитието се организира от СРООПН с генералната подкрепа на Фондация „Америка за България“, които се ангажират с подготовката и финансирането на българските олимпийски отбори по природни науки в активния сезон на международните олимпиади.
Останалите партньори на конференцията са Мусала Софт, Съюза на математиците в България, БАН, ИМИ-БАН, УчИМИ, Сдружение на директорите на математическите гимназии.
Конференцията се реализира и благодарение на подкрепата на компаниите Leanplum и Baristo.

За повече информация относно събитието, участници и актуална програма по часове, посетете сайта на Втората Национална олимпийска конференция - conference.olympicbg.org.