Олимпийските отбори по природни науки поставят начало на активния сезон - новини от втората среща на Олимпийския пресклуб

| Галерия

Днес в Културен център Г8, София се проведе втората среща на Олимпийския пресклуб, който създадохме през 2015 г. В него членуват журналисти от различни медии, които подкрепят българските национални отбори по природни науки, като редовно отразяват успехите им.

Тази година състезателите ще бъдат вдъхновявани и подкрепяни от утвърдени лидери в областта на образованието и бизнеса, които ще бъдат част от новосъздадения Съвет за развитие към Сдружението. Членове на професионалния екип са Елица Панайотова – основател на архитектурно студио „Скица“, директор на „София Тех Парк“ от 2012 до 2016 г., Ева Паунова – евродепутат, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, Елена Маринова - президент на „Мусала Софт“ и председател на Съвета, проф. Николай Денков - заместник-министър на образованието и науката от 2014 до 2016 г. и сребърен олимпийски медалист по химия през 1980 г., Петър Митев - изпълнителен директор на „Хаос Груп“, и Ивайло Пенчев - изпълнителен директор на Walltopia, които ще се заемат с чертаене на нови посоки в развитието на отборите и създаването на условия за постижения на състезателите.

„Станах член на Съвета за развитие, защото вярвам, че тези български младежи са следващите иноватори, учени и създатели! За да бъдем една успешна държава имаме нужда от олимпийците, които да се развиват тук и да допринасят за просперитета. Наивно е обаче да смятаме, че тази тенденция ще се запази от само себе си и в бъдеще. Трябва да работим за целенасочено справяне със сложни проблеми и използване на нови технологии“, разказва Ева Паунова, допълвайки, че най-важното за всички състезатели е да не се страхуват да се целят високо и да вярват в успеха.  „За мен е огромна чест да бъда част от Съвета. Ще се радвам да допринеса за успехите на отборите на международните олимпийски полета“, допълва проф. Николай Денков. „Олимпийските състезания са най-чистият начин за изява на талант и умения“, заяви Елица Панайотова, добавяйки, че именно осъзнаването на голямата значимост на българските олимпийци ще бъде апел на Съвета към широката общественост.

Как се свързва лунният календар с най-модерните GPS системи, защо в някои езици има само 2 цвята или 34 числа, по какво си приличат ролцата от раци и сиренето? Всичко това разясниха отборите по астрономия, математическа лингвистика и биология, които представиха по любопитен начин различни иновации от съответните науки, използвани често в ежедневието.

За изминалия сезон българските олимпийски отбори по природни науки имат общо 74 отличия от Международни олимпиади, спечелени от 69 състезатели. Резултатите на отборите се равняват на: 9 златни медала, 34 сребърни медала, 25 бронзови медала и 6 почетни грамоти.

Подготовката и участието на българските отбори в международни олимпиади по природни науки са възможни единствено благодарение на финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България"