ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ СА ТАЛИСМАН НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Кое е общото между Златните момичета и състезателите по природни науки? Това, че прославят страната ни - създават формули на успеха, развяват трибагреника и се прибират със заслужени медали. Зад златото, среброто и бронза обаче стоят невидимите целогодишни усилия, и точно тези неща бяха повод на интересни разговори по-рано днес в спортната зала "Раковски".

София, 22.02.2020 г. /  „Златните момичета“ на България отново ще имат своя Талисман за предстоящата Световна купа през април, която е част от „Седмица на художествената гимнастика“ в София. След Димитър Бербатов, който беше кавалер на Купата миналата година, през 2020-а щафетата ще поемат именно нашите състезатели от балкански и международни олимпиади, от разширени и национални отбори. 

„Седмица на художествената гимнастика“ ще се случи от 05.04 до 12.04.2020, когато ще се проведат Международният турнир за купа „София“ и Световната купа по художествена гимнастика. На 12, 13 и 14 април зала "Арена Армеец" ще е домакин на 9-тата поредна "Sofia World Cup". Билетите са вече в продажба.

Тези деца са гордост за България – няма по-добро представяне за държавата ни от успехите на олимпийците, които доказват знания в някои от най-сложните дисциплини. Радвам, че тази година ще застанат до нашите момичета, които са доказателство за силата на духа, тялото и грацията. Щастливи сме, че ще обединим спорта и науката“, споделя Илиана Раева, президент на БФХГ - Българската федерация по художествена гимнастика.

Днес на "Раковски" се проведе контролното състезание на индивидуалистките и ансамбъла по художествена гимнастика, докато олимпийците пък се подготвят за областни и национални кръгове на този етап от годината. В залата присъстваха някои от бъдещите кавалери - "Златните момчета" в природните науки:

  • Георги Александров, бивш състезател по физика и астрономия, носител на общо 3 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала от международни и европейски олимпиади;
  • Дамян Францов, 12 клас, СМГ; състезател по химия и носител на 2 бронзови медала от Международна Менделеевска олимпиада 2019 и Международна олимпиада по химия в Париж - 2019; 
  • Димитър Кутровски,12 клас, НПМГ; състезател по биология и част от разширения национален отбор; 
  • Кристиян Вилхемов, 12 клас, НПМГ; състезател по химия и част от националния отбор на Международна Менделеевска олимпиада 2019;

„Олимпийските отбори по природни науки включват астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, химия, физика и отбора на младите физици. Ние се грижим младежите ни да показват най-доброто - винаги сме давали за пример именно художествената гимнастика, която държи толкова високо ниво. Към това ниво се стараем да се придържаме на всяко състезание. За нас ще бъде чест да сме част от „Седмица на художествената гимнастика“ и дано донесем късмет на нашите момичета, на които сме подготвили специални тренировки на ума с нас“, разказва Алексей Христов, председател на УС на СООПН. 

„За нас беше огромно удоволствие да се запознаем с тези момчета. Ние нямаме големи познания по природни науки, а предполагам и те не разбират много от художествена гимнастика. Но най-важното е, че както ние, така и те прославят България по цял свят. За това сме много щастливи, че те ще са посланици на Световната купа“, заяви също капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

Следете уебсайта ни и фейсбук страницата, за да не пропускате още новини около това вълнуващо за нас партньорство.