КОИ СА ЛЕКТОРИТЕ НА SCIENCE BRICKS? ЕЛА И ПОДКРЕПИ ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

Две седмици преди научно-популярното благотворително събитие те запознаваме с лекторите

На 19.10.2019 форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще се превърне в притегателен център на малки и големи любознатели. Science Bricks е първото по рода си събитие, организирано от нашите партньори и колеги MediaBricks , а каузата ви е добре позната - абсолютно всички средства от билетите отиват в дарителската сметка на СООПН. В подкрепа на олимпийските отбори по природни науки на една сцена ще излязат популярни лица от българския научен небосклон. 

Билети се продават в ePAY тук.

Водещи са Златина Димитрова (химик) и д-р Владимир Божилов (катедра „Астрономия“ към Физически факултет на СУ). Повече информация на (www.sciencebricks.bg и фейсбук събитие)

А ето и кого ще видите и ще чуете в съботния ден на 19 октомври: 

  • Никола Каравасилев - „(Не)спокойната Вселена“

Още в древността хората са забелязали, че звездите са сякаш неподвижни и образуват неизменни във времето съзвездия. За нас изглежда, че космическите обекти не се променят, защото човешкият живот е твърде кратък, за да забележим еволюцията им. Дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна? Какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса? На тези въпроси ще даде отговор Никола Каравасилев.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

ВИЖ: Интервю с Никола тук

  • Наско Стаменов - „Материалите, с които се покорява Космосът“

Човек е любопитен и винаги иска да стигне до далечни непознати места, но такива пътешествия крият своите предизвикателства. Как се стига там, където никой не е стъпвал? И по-важното - как се събира информация от подобно място? Това са трудности, които науката, изучаваща материалите, преодолява.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

  • Доц. Аспарух Камбуров - „Геодезия в Антарктида“

Доц. Аспарух Камбуров е свързващото звено между Антарктида и кухнята на MasterChef България. През 2017 г. преподавателят в Минно геоложкия университет прекарва 30 дни и 30 нощи на остров Ливингстън като част от българската експедиция на Ледения континент. Той е част от Асоциация на младите полярни изследователи (APECS) - България.

Как се правят научни изследвания на Антарктида и какви данни събират учените там – за това ще ни разкаже доц. Камбуров в „Геодезия в Антарктида“. Ще разберем какви ще са условията в новата ни база на о. Ливингстън и как страните по света си „разделят“ Белия континент.

  • Проф. Николай Денков - „Животът преди и след Земята“

Познавате ли LUCA – първата биологична клетка, предшественик на всичко живи организми на Земята? А знаете ли как се е появил LUCA? Отговорът на тези въпроси може да ви върне далеч в миналото. Във времена, когато дори Слънчевата система не е съществувала. В интригуващата си лекция проф. Денков ще представи резултати от редица проучвания в различни сфери на науката – астрономия, химия, биология…

Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция химически науки. Ръководил е над 40 международни научни и научно-приложни проекта, като е специализирал в Япония, Франция и САЩ. Част от Съвета за развитие на СООПН.

  • Български олимпийци по природни науки (чиито имена ще обявим скоро)

Ще имате възможност да се запознаете лично с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България. В последния панел ще разберете какво представляват Международните олимпиади и как се печелят медали от първо лице.


Вратите на форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще бъдат отворени в 10:00 часа. Продължителност на всеки панел е 50 мин., като ще има почивки от по 20 мин., а между втория и третия панел ще има голяма почивка (и ако не вали дъжд) „Корпус за Бързо Гърмене“ ще направи зрелищно шоу на открито.

Входът на събитието е с билети, като всички приходи от продажбата им отиват директно в дарителската сметка на Сдружението в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.Стандартният дарителски билет е на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти и ученици), като има супер дарителски билети за 30 и 50 лв.

Билетите се продават в ePAY тук.