БЛИЗО 700 МЕДАЛА СА СПЕЧЕЛИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ

Понеделник, 20 юни 2022 г. След над 2 години пауза, Сдружението на олимпийските отбори отново събра ученици, ръководители, учители, спонсори и партньори, за да отпразнува успехите от изминалия състезателен сезон.

Този път наши съмишленици в организацията и домакини на юбилейната Десета Годишна олимпийска среща, бе генералният ни спонсор - Фондация „Америка за България“. На 20 юни вечерта китният двор на бъдещия дом “Америка за България” в центъра на София посрещна широкия кръг от 100 състезатели от 2021 и 2022 година, заедно с техните близки учители и ръководители, дарители, както и други партньори и съмишленици на олимпийската кауза.

Ежегодната Олимпийска среща се проведе с присъствието и с приветствията на акад. Николай Денков, министър на образованието и науката и бивш състезател, носител на сребърен медал от Международната олимпиада по химия като ученик от Националната природоматематическа гимназия. Той изтъкна важността от присъствието на общност, от възможностите и амбицията, които макар и да водят състезателите към най-престижните университети по света, да съхранят българския потенциал и да го върнат у нас - каквито немалко примери виждаме днес.

През 2021 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки по математика, информатика, лингвистика, физика, химия, биология, млади физици, астрономия, астрофизика донесоха за страната ни цели 79 медала, сред които: 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и 1 почетна грамота.

Екипът на СООПН изчисли, че от провеждането на пилотната Годишна олимпийска среща през 2011 г.  досега, състезателите ни са завоювали общо 673 отличия - 109 златни, 273 сребърни и 291 бронзови медала, както и 56 почетни грамоти!

По време на церемонията поздравителни слова отправиха и Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, както и Десислава Тальокова, изпълнителен директор. Фондацията подкрепя Сдружението от самото му начало през 2010 г., предоставяйки финансиране от над 3 млн. лв. за подготовките и участието на националните ни отбори, включително и за оборудването на две научни лаборатории по биология и химия в Софийския университет.

Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението на олимпийските отбори към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред. Някои от присъстващите представители на спонсорите на отборите получиха картини (дело на стипендианти на Американска фондация за България) - Vivacom, Фондация „Америка за България“, EnduroSat, Mondelez и др. 

От страна на учениците в церемонията взеха участие и миналогодишни медалисти - Самуил Петков (бронзов медалист от Международната олимпиада по химия 2021, и участник в Международната Менделеевска по химия 2021) и Явор Йорданов (носител на златен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - 2021, и на бронзов медал от Международната олимпиада по физика – 2021 г.). Те изразиха своята радост от възвръщането на физическите олимпиади в различни краища на света, и оцениха усилията на всички замесени по пътя към успеха.

Зад достигането на всички тези успехи - близо 700 отличия за последното десетилетие и над 1100 медала от 1959 г. насам, стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на над 60 състезатели и целогодишният труд на техните учители – десетки преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

АКО ИСКАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ОТБОРИТЕ, МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ЛЕСНО
СЪС SMS С ТЕКСТ DMS OLYMP НА НОМЕР 17 777. БЛАГОДАРИМ!