Рекордни успехи за българските състезатели по природни науки през 2017!

Седмата годишна олимпийска среща събра под един покрив приятели и колеги на СООПН,
за да отпразнуваме успехите на 2017 г.


На тържествена церемония на 18 декември в Президенството отпразнувахме успехите на българските олимпийски състезатели по природни науки. Ежегодното официално събитие отново се проведе под патронажа и с домакинството на Президента на Република България. Като държавен глава г-н Румен Радев се изправи за първи път пред олимпийската общност, и заедно с представители от институциите, бизнеса и ръководители от елитните училища и университети в страната, отбеляза рекордния брой спечелени медали през 2017 г. За изминалия сезон състезателите от националните отбори по математика, информатика, физика, химия, биология, математическа лингвистика, астрономия и астрофизика могат да се похвалят с цели 97 отличия - от тях 17 са златни медали, 31 - сребърните, 47 - бронзовите, както и 2 почетни грамоти.

През 2017 г. младежите на възраст 14 - 19 години постигнаха тези рекордни за последните години резултати в близо 20 от най-престижните международни форуми по природни науки по цял свят. Сингапур, Ирландия, Бразилия, Тайланд, Естония, Иран, Индонезия, Китай  и др. - навсякъде българското знаме се е вяло с особена гордост. Равносметката посочва и две домакинства на страната ни - на Младежката балканска олимпиада по математика през юни във Варна, и инициирането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  през септември в София. Страната ни е силна и в отборните представяния - отличията по лингвистика ни поставиха в топ 3 на световната ранглиста по общ брой медали, а заслугите на информатиците ги отведоха в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели от 1989 г. досега, надмина 100, като само още 4 страни са постигали този успех.

Президентът на Републиката, г-н Румен Радев, поздрави състезателите и отбеляза:  “Убеден съм, че знанията, които се получават, са определящи за бъдещето на страната. Трудът, който всички полагате, ще се върне към нови научни постижения, определящи нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света. Неведнъж ние, българите, сме го доказвали.”

Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН, изброи някои от удивителните резултати на медалистите ни през изминалите месеци, и в лицето си на представител от бизнеса, отбеляза важността на сътрудничеството между двете сфери: “Когато говорим за образование, очевидно това е най-най-важното нещо - не само за страната ни, но и за света, за да се развива той напред. Когато говорим за елитно образование, това е  ракетата носител на целия свят.” Огромно бе признанието към отдадените ръководители, грижовните родители и към състезателите - “за стойностните занимания и това, че правят нещо, в което на практика и възрастните биха се затруднили - и достигат тези висоти, немислими за огромна част от нас.Това са хората, които ще ръководят не България, а света!”

Приветствия от страна на учениците изказаха носителите на златни медали Димитър Каразапрянов (биология) : “Заедно успяваме да правим чудеса!”,

и Кирил Бангачев (математика): “Състезанията са не просто решаване на задачи и провеждане на експерименти, те са и удоволоствие, но и едно истинско социално и културно събитие за нас самите.”

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки благодари на всички състезатели, ръководители и учители, на Фондация "Америка за България", всички спонсори, дарители и партньори за подкрепата!