Последни блог постове

  • ПРОЕКТИТЕ НА ОЛИМПИЙЦИТЕ: ЛИНГВИСТЪТ ХРИСТО СЪЗДАВА ПРИКЛЮЧЕНСКА НАСТОЛНА ИГРА С ФОЛКЛОРНИ ЕЛЕМЕНТИ

    Днес в рубриката „Проектите на олимпийците“ сме поканили Христо, който освен сребърен медалист от Всерусийската олимпиада по лингвистика и архитектурно призвание, вече се е потопил надълбоко в света на бордовите игри. Проектът му “Threetale” (“Триказка”) е на финалната права и ако народните приказки и геройства са вашето нещо, четете надолу.

    Христо Йорданов Христов е възпитаник на ПМГ Хасково, а после и на УАСГ със специалност архитектура, като преди година и половина се дипломира в катедра градоустройство. Той има опит в конкурси по математика, рисуване, дори и свързани с литература, но за най-важна за него дисциплина е открил математическата лингвистика. “Участието в състезанията и семинарите беше много ценно за мен в това да опозная хората, с които бяхме се впуснали в лингвистиката заедно. Имам ценни приятелства, които сме запазили и до ден-днешен и мисля, че това е най-ценният актив.“ 

    През годините Христо работи на много места: от арт щанд, през архитектурно ателие, в лаборатория за макетиране като асистент за лейзър кътинг, 3D принтиране и CNC фрези, а след това и като визуализатор в родна компания, която работи за едни от най-големите световни имена в архитектурата. През цялото това време обаче не спира паралелно да разработва идеята си за настолна игра. “И тъй като в един момент работата там ставаше все повече, екипът ни се разширяваше и имаше все повече нужда от моето внимание, преди 6 месеца реших да напусна работа и да основа издателството “Бордерия” (Boarderia), в което работя в момента.” 

    “Триказка” е първият проект на издателството. В самото начало започват двамата заедно с Мишо Топалов, който в момента е арт директор на екипа. С времето обаче от първоначалната идея за малка игра с карти, проучванията и любовта към това, което правят, ги кара да надграждат върху вече създаденото. Това, съвсем естествено, води до нуждата от разширяване на екипа, като момента в ядрото му са 8 човека. Лилия Иванова е главният художник, Ани Стоянова - дизайнерът, Мария Манева и Илиана Йотова отговарят за сторителинга, Илия Иванов работи по дигитализацията, а на Ая Тодорова разчитат за комуникацията с клиенти. 

    “Триказка” е колаборативна, приключенска настолна игра за до трима души, в която играчите получават пророчество за едни бъдещи времена и пътуват във времето, за да станат истински герои и да успеят да спасят света. “В играта сме заложили изключително много нашенски мотиви и наблягаме на тракийската история и артефакти от тези земи, като ги преплитаме с познатите за българската публика народни приказки, към които обаче сме добавили малко авторски почерк. Интегрирането на фолклорни елементи е много отговорна и трудна задача и това е главната причина да разработваме играта вече повече от 2 години. Искаме визията на играта да бъде достойна визитка на страната ни не само пред родна публика, но да предизвика интерес и на чуждестранния пазар. Вече имаме много положителни коментари от международната трибуна, главно защото за тях това е нещо свежо на фона на зомбитата и дженерик фентъзито, което в момента затрупва пазара. Но истинската валидация тепърва предстои. Играта ще бъде пусната на световния пазар чрез краудфъндинг платформата Кикстартър, където всеки може да си заяви бройка от играта на английски език. Ако всичко върви по план, август трябва да сме стартирали кампанията.”, разказва ни Христо за проекта.

    Проектът е претърпя доста промени, но се държи на няколко постулата, които им служат за основа, и които не се поклащат в нито един момент. - “Искахме играта ни да сдружава хората, а не да ги противопоставя един срещу друг. Също така искахме да промотираме българското и да презентираме нашата история и бит, и не на последно място - да говорим за истинския героизъм и какво прави качества трябва да има един достоен персонаж.”

    Като гейм дизайнер бих казал, че решаването на задачи по математическа лингвистика и създаването на механика за настолна игра имат повече сходства отколкото разлики. И в двата случая ти трябва да създадеш система, която да работи на базата на определени ограничения, които са поставени. Твоята работа е и да провериш всички възможни сценарии и да разбереш къде тя се счупва... В лингвистиката счупването на данните, които имаш, създава възможност за т.нар. “паразитни решения”, а в настолните игри съществува термина “one way of playing”, което е определен начин на изиграване на самата игра, който винаги ще бъде най-печеливш, без значение от странични фактори. Определено мога да кажа, че срещата ми с математическата лингвистика ми помага много в създаването на механики за настолни игри.”

    Когато питаме Христо какво е мястото на настолните игри и времето, прекарано офлайн, в настоящите дни, той гледа реалистично: “Живеем в дигитална ера, в която хората все повече и повече прекарват време пред екраните си, което не бих оценил като добро или лошо, а за това че светът се променя. Все по-неестествена става за хората живата връзка и общуването лице в лице след събитията от последната година. Настолните игри са средство, чрез което хората да прекарват време заедно, да се опознават и да общуват. Всеки продукт предразполага различни неща у човека. Това, което искаме да направим естествено при играенето на “Триказка”, е хората да се сдружават и да планират ходовете си заедно.”

    Екипът вече е организирал няколко събития, в които може да се тества играта, и им прави впечатление, че не е рядкост на масите да сядат хора, които не се познават, но час по-късно е видно как се борят наистина като отбор, за да победят играта. “Това сплотяване е най-ценното, с което може да допринесе “Триказка”. Надяваме се това още по-силно да важи за семействата, които играят играта.”

    През идните седмици предстоят още събития за всеки, който прояви интерес. През август по план ще тръгне и кампанията за събиране на средства в Кикстартър. Слете ги на тяхната фейсбук страница и на уебсайта на издателството.

    Напослесък задаваме един нестандартен въпрос на нашите олимпийци - ако могат да си имат едно митично същество за домашен любимец, какво би било то? - “Може и да не е много точен отговор на въпроса, но ще кажа Житената питка, толкова исках да включим героя, но екипът ми не ми дава.”, смее се Христо.

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

  • БЛИЦ ИНТЕРВЮ С ПАВЕЛ И ДАМЯН, МЕДАЛИСТИ ПО ХИМИЯ

    Павел Николов от МГ Пловдив е носител на сребърни и бронзови отличия от Международната (2020) и Мендеелвските (2020-2021) олимпиади по химия, а Дамян Францов, възпитаник на СМГ, е негов съотборник. Дамян е носител на 2 сребъни и 2 бронзови отличия от МОХ и ММОХ, съответно от 2019 и 2020 г.

    Днес ви запознаваме с младите химици в поредното интересно блиц интервю, на което те отговориха специално за Олимпийското сдружение!

    Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки, научете как можете да го направите - тук. 

     

     1.    Здравей! Представи се в едно изречение!

    Павел: Аз съм Павел Атанасов Николов, от Пловдив, и се състезавам по химия.
    Дамян: Аз съм Дамян, на 19 години съм, от София. Бивш състезател по химия съм и в момента съм първа година студент по химия в Оксфорд.

    2.    Как те наричат приятелите?

    П: Павел, Павка, Павли…, има много варианти.
    Д: Дамянко

    3.    Последното състезание, на което участва ?

    П: Националното състезание по химия, а последното по-сериозно такова беше Международната Менделеевска олимпиада по химия 2021.
    Д: Онлайн Международната олимпиада по химия миналата година.

    4.    Как се окуражаваш в деня на олимпиада, какво си мислиш най-често?

    П: Гледам да не мисля много, така че каквото ми дойде на ум.
    Д: Стараех се да не мисля много за олимпиадата, за да не се стресирам.

    5.    Какво отговаряше, когато те питаха “Когато порасна, искам да стана…”?

    П: Отново, каквото ми дойде на ум. Все още нямам сериозни планове за това, какъв да стана.
    Д: Чичо ми беше археолог и исках да бъда като него.

    6.    А сега как отговаряш?

    П: За трети път, най-вече каквото ми дойде на ум. Гледам да не ги преобмислям, мисля, че се получават по-автентични отговори.
    Д:  Засега си мисля, че искам да се занимавам с научна дейност, но това е много трудна кариера и ще видя колко ще издържат мечтите ми.

    7.    Кажи ни някой интересен факт, за който се сещаш!

    П: Преди около два милиарда години, в мина в днешен Габон, е имало естествен ядрен реактор.
    Д:  Плазма може да се направи като се нагрява грозде в микровълнова печка. Ако на някого му е интересно, може да гледа следния клип.

    8.    Имаш ли лична формула за щастие?

    П: Гледам да не планирам надълго и нашироко и да не се вслушвам в мнението на другите.
    Д:  C2H5OH е научно доказана формула за щастие.       

    9.    Любима случка от състезание?

    П: Когато на EUSO‘ 19 се качихме на едно дърво и организаторите ни се караха.
    Д:  В 10 клас успях да предскажа какво ще се падне на една от задачите националния кръг на олимпиадата по химия и заради това успях да се представя сравнително добре - и се класирах да ходя на подготовки за международна олимпиада. След това се надъхах и реших да ставам добър по химия и оттам започна сериозната ми състезателна кариера.

    10.    Три думи, с които би описал химията? 

    П: Интересна, Динамична, Логична.
    Д:  Работа, работа, работа.

    11.    Три думи, с които ТЯ, ако можеше, би те описала?

    П: Умен, Хубав и леко Несръчен.
    Д:  Непохватен, отдаден, теоретик.

    12.    Кога и как се „запали“ по тази наука?

    П: И аз не знам.
    Д: В 7-и клас имах много добър учител, който ме запали да ходя на състезания.

    13.    Ако не беше химия - какво?

    П: Когато бях по-малък – математика или физика, сега - програмиране.
    Д:  В последно време започнах много да готвя и малко ми се иска да бях известен готвач като Гордън Рамзи, но като знам колко често съм близо до това да подпаля кухнята, се отказвам. 

    14.    Кой е любимият ти аспект/ раздел от химията?

    П: Органичната и биохимията.
    Д:  Органичната химия.

    15.    Кое е най-интересното за теб откритие в химията?

    П: Периодичния закон – вместо да уча свойствата на 118 елемента, уча само на 18-те групи.
    Д:  Едно от най-интересните открития в химията от последните години - молекулярните машини. Най-просто казано: големи молекули, които могат да превръщат химична енергия в движение.

    16.    Кои нови приложения на химията (ще) следиш с интерес?

    П: За лечение на различни заболявания, но като цяло всяко откритие, подобряващо живота в значим начин – например нов вид батерия.
    Д: В момента се развиват много приложения на компютрите в химията, като може би най-интересното от тях е machine learning в химията. Например, има нови компании, които ползват machine learning софтуер за намиране на потенциални лекарства. 

    17.    А ако ти можеше да създадеш каквото и да е изобретение, какво би било то?

    П: Perpetuum mobile (вечен двигател) или устройство за междузвездно пътуване със свръхсветлинна скорост, а ако е нещо, ненарушаващо физичните закони – лекарство против рака или наследствените болести
    Д:  Алгоритъм, който може да предсказва цените на криптовалутите.

    18.    Любим /химичен/ елемент?

    П: Въглерод
    Д:  Въглерод.

    19.    В какви съединения участва, важен ли е за околната среда?

    П: Въглероден диоксид, глюкоза, нишесте, мазнини, белтъци, целулоза, пластмаси, хартия, нефт… Тук по-добрият въпрос е къде не участва.
    Д: Въглеродът е навсякъде – почти всички вещества, изграждащи живите същества, съдържат въглерод.

    20.    Какъв експеримент с подръчни материали можем да направим вкъщи?

    П: Може би най-простия – кристализация на захар или сол.
    Д:  Много лесен и експеримент е приготвяне на горещ лед – трябват само сода за хляб и оцет. Содата и оцета се смесват и се нагряват на котлон, докато не се избистри разтворът. По време на тази реакция ще се получат кристали, които трябва да се отделят. Накрая сместа се охлажда и отделените кристали се слагат за да се наблюдава кристализацията на разтвора. В това видео може да видите как точно да се направи експеримента. 

    21.    Смяташ ли се за късметлия?

    П: Да
    Д:  Определено мисля, че съм имал много късмет в живота си досега, например вдъхнових се да се занимавам сериозно с химия, защото извадих късмет 10 клас на олимпиадата.

    22.    Как би се казвала твоята автобиография?

    П: Интересен въпрос, може би просто „Павел Николов“.
    Д: “Яки хора добри времена”

    23.    Любимо занимание или хоби?

    П: Каране на колело
    Д: Да седна и да изгледам един цял сезон на сериал в Нетфликс за една вечер.

    24.    Препоръчай ни някоя книга!

    П: „Бай Ганьо“
    Д:  „Черният лебед“ на Насим Талеб

    25.    А филм?

    П: Нямам любим филм, затова ще кажа, че е по-важно с кого го гледаш.
    Д:  Последно време не съм гледал много интересни филми, но мога да препоръчам сериал – „Bojack Horseman“ е може би един от най-добрите сериали в Нетфликс.

    26.    Коя е песента, която слуша последно?

    П: Sabaton – The Carolean’s Prayer
    Д: Тротоари на Жлъч

    27.    А имаш ли любим цитат от песен? Кой?

    П: “I was chosen by heaven” – от Carolus Rex (пак на Sabaton)
    Д:  „Млади хора с колосални драми, здрави, прави / Но ги мързи да си направят сандвич / Сигурно за тва остават гладни“

    28.    Шоколадов или ванилов сладолед?

    П: От бял шоколад ако има, иначе шоколадов
    Д:  Шоколадов

    29.    Плодов или билков чай?

    П: Билков
    Д:  Билков

    30.    Шах или табла?

    П: Шах – само него мога да играя.
    Д: Като малък бях неуспешен състезател по шах, така че ще кажа шах.

    31.    Чат или телефонен разговор?

    П: Чат, защото в това време мога да се занимавам с други работи.
    Д:  В разговора не можеш да пращаш миймове, така че чат.

    32.    В кое мобилно приложение прекарваш най-много време?

    П: Youtube
    Д:  Твърде много са, но главно редит, фейсбук и инстаграм.

    33.    Какво ти предстои до края на академичната/календарната година?

    П: Най-важното – Международната олимпиада, а друго значимо е може би шофьорските курсове.
    Д:  Много изпити.

    34.    Поздрави събеседника си!

    П: Здравей, събеседнико, много успехи в химията и живота
    Д: Много щастие, късмет, успехи и най-вече здраве!

    35.    Съвет към начинаещите състезатели?

    П: Да не се отказват и да питат по-големи състезатели при нужда, както и да не се стараят да ходят на олимпиади по всички предмети.
    Д:  Погледнете отговора на въпрос 10. 

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

  • БЛИЦ ИНТЕРВЮ С МАТЕМАТИЦИТЕ БОРИС И МАРИН

     Борис и Марин са млади състезатели по математика, и златни медалисти от Младежката балканиада по математика 2020 г. като ученици от Софийската математическа гимназия. 

    Днес ви запознаваме с тях в новото олимпийско блиц интервю!

    Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки, научете как можете да го направите - тук.

    1.    Здравей! Представи се в едно изречение!

    Борис: Казвам се Борис Гачевски, ученик от 9 клас в СМГ.
    Марин: Аз съм Марин Христов, на 15 години, уча в СМГ и съм състезател по математика.

    2.    Как те наричат приятелите?

    Б: Боби - не харесвам някой да ме нарича с цяло име, а за примери като Борко или Борислав просто няма да коментирам.
    М: Марин или Марончо.

    3.    Къде се намираш в момента?

    Б: На ръба да умра от недоспиване.
    М:  На бюрото вкъщи.

    4.    Последното състезание, на което участва?

    Б: Националният кръг на олимпиадата по математика.
    М: Пролетни математически състезания.

    5.    И защо математика?

    Б: Защото е едно от много малкото неща, с които мога да се занимавам с часове, без да разбера колко време е минало. Пък и рядко се налага да се зубри някаква теория, за по-мързеливите хора като мен това е голям плюс.
    М: Понеже математиката, и по-точно красивите задачи, носят радост.

    6.    Най-ценното, което състезанията ми дават…

    Б: Покрай тях се запознах с много хора, измежду които и най-близките ми приятели. Също така ми дават някаква цел по време на училището, научиха ме, че за постигането на успеха е нужен много труд, оказват влияние и върху самочувствието ми. И да не забравяме най-важното, а именно стипендиите. :)

    М: Търпението и упоритостта да не се предава човек пред лицето на трудност.

    7.    Какво отговаряше, когато те питаха “Когато порасна, искам да стана…”?

    Б: Мечтаех да стана химик и да смесвам различни течности, докато не експлодират.
    М: Архитект.

    8.    А какво отговаряш сега?

    Б:  Опцията с химика вече съм я отписал... Засега се надявам за нещо, свързано по някакъв начин с математика или информатика.
    М: Нямам точен отговор. Знам само, че ще е нещо, свързано с математика.

    9.    На кого се възхищаваш?

    Б: На хора с добро чувство за хумор.
    М: На по-успешните състезатели от мен.

    10.    Любим спомен от състезание?

    Б: Никога няма да забравя как на връщане от състезание в Южна Корея преди около година и половина прекачвахме в Истанбул и си изпуснахме полета... Интересното беше, че от трите отбора на СМГ, с които бяхме там, този на най-големите успя да се качи на самолета и пристигна навреме. Наложи се останалите да изчакаме още няколко часа за следващия полет, но пък беше изключително забавно, пък и имахме повече време да обиколим цялото огромно летище. Честно казано, никой не се беше притеснил особено.

    М: В седми клас на Пролетните математически състезания аз и много други съученици бяхме попаднали в интересна ситуация. Въпреки че всеки от нас смяташе, че вярно е решил една от задачите, никой нямаше съответни точки. Затова на следващия ден десетина или повече човека отидохме на контестации. Оказа се, че понеже било станало късно предната вечер, проверяващите не били дочели всички решения. Нямаше проблем обаче, понеже всички си представихме работите и те бяха оценени, но беше забавно да попаднем на такова неочаквано положение.

    11.    Представи си, че съм малко дете. Обясни ми математика с изречение-две!

    Б:  Математиката е много интересна и логична, зависи от теб дали ще я оставиш да те впечатли, или ще решиш да я мразиш завинаги.
    М: Математиката е науката, която обяснява всичко в света около нас. За едни е предизвикателство, а за други е удоволствие.

    12.    Най-великото изобретение, измисляно някога…

    Б:  Тик Ток.
    М: Електричеството.

    13.    Какво мобилно приложение би разработил?

    Б:  Такова, което ти показва песни, които много биха ти харесали, но никога не си чувал поради това, че не са известни или някога си бил скептично настроен към тях, без да осъзнаваш, че всъщност са жестоки.
    М: Приложение за превеждане на гласови съобщения, за да може да се преодолее бариерата, която са езиците. Би било хубаво изобретение и доколкото знам вече има опити в такава насока.

    14.    Кажи ни някой интересен факт, за който се сещаш!

    Б:  Някои жаби могат да почистват вътрешността на стомаха си с крак.
    М: Колкото и да бъркате кафе, чай или някоя друга течност винаги ще има точка, която ще си остане на същото място както в началото (затова нека по-добре се откажем от по-рано). На когото му е интересно може да прочете за теорема на Брауер (Brouwer fixed point theorem).

    15.    Кога би се отказал да решиш една задача?

    Б:  Ако не е геометрия, сравнително бързо бих се насочил към решението... Иначе бих се мъчил, докато не стане ясно, че няма да се появи напредък. Обикновено правилно усещам кога положението е безнадеждно.
    М: Много рядко бих загубил интерес към задача. Често мисля сложни задачи в продължение на седмици - дори месеци - ей така просто, когато имам свободно време. Единствено ако от дълго време не съм измислил нищо ново и имам да решавам други задачи бих се отказал от задача.

    16.    Колко знака след запетаята знаеш от “пи”?

    Б: 3,14... Следващ въпрос.
    М: 3,1415926 и нататък не съм сигурен, значи седем.

    17.    Питагор или Архимед?

    Б: Питагор.
    М: Питагор.

    18.    Любима поднаука от математиката?

    Б:  Определено геометрия.
    М: Комбинаториката.

    19.    Защо?

    Б:  Защото решенията винаги са гениални и обожавам как всичко може да се визуализира, понякога идеите ти идват точно поради това, че определено нещо изглежда вярно на чертежа.
    М: Понеже креативните интерпретации на комбинаторни задачи са наистина елегантни. Освен това не се изисква широко знание на теореми или факти, а по-скоро логическо мислене или някое остроумно хрумване.

    20.    Любимо занимание/хоби?

    Б: Освен да решавам задачи, постоянно слушам музика, двете винаги ги комбинирам... Проблемът е, че на състезанията това няма как да стане. Също така често се заглеждам по сериали и стоя до 3 през нощта, за да гледам... И после защо не съм се наспал.
    М: Преди много обичах да рисувам, но за съжаление отдавна не съм имал времето да практикувам това си хоби.

    21.    Какво може да те ядоса?

    Б:  Несправедливост към някого или например арогантност. Също така и учителят ни по английски, няма да му споменавам името....
    М: Ако съм недоспал всичко може да ме ядоса.

    22.    Имаш ли мечти, или по-скоро би казал, че имаш цели?

    Б:  Старая се да превръщам повечето си мечти в цели, а останалите са точно онези нереалистични мечти, за които често е ясно, че са непостижими, но въпреки това не можем без тях.
    М: Мисля, че имам и двете. Няма лошо да мечтаем за невъзможното и да се целим към постижимото.

    23.    Ако можеше да избираш, кога и къде би се родил?

    Б: Не бих променил времето и мястото, в което съм се родил.

    М: Бих предпочел да бъда роден преди около 4-5 години, така че да избегна отлагането и отменянето на състезания поради пандемията от коронавирус. Иначе 21-ви век ми се струва като много добро време, с изключение разбира се на споменатия вирус. Относно мястото, нямам нищо против България и не бих искал да съм се родил никъде другаде.

    24.    Ако сега беше на 80 години, какво би казал на децата си (внуците си)?

    Б: Да не пилеят времето си, защото не могат да си го върнат. Да се обградят с хора, които ги карат да се чувстват добре и пред които могат да бъдат себе си.
    М: Преследвайте мечтите си и не се отказвайте пред никакви пречки.

    25.    За какво никога не ти остава време?

    Б:  Да се наспя.
    М: За сън.

    26.    Песента, която описва настроението ти в момента?

    Б:  Lana del Rey – Lust for Life
    М: El Neon - Flash Mob

    27.    Какво е единственото нещо, което би взел със себе си на самотен остров?

    Б:  Близък човек.
    М: Извинявам се за черния хумор, но ако островът наистина е самотен (и няма начин да се върнем към цивилизацията) бих взел въже...

    28.    Филми или сериали?

    Б:  Сериали, задържат вниманието ти повече време.
    М: Филми.

    29.    Баничка. С боза или с айрян?

    Б: Кой харесва боза?!
    М: С боза, не съм голям фен на айряна с каквото и да било.

    30.    Планина или море?

    Б:  Море.
    М: Море.

    31.    Какво ти предстои в следващите месеци?

    Б:  До края на учебната година за мен май почти няма повече състезания, така че... време е за сериал.
    М: Няколко състезания по математика и тестове за края на учебната година в училище.

    32.    Поздрави събеседника си!

    Б:  Здравей! Пожелавам ти множество бъдещи успехи и незабравими моменти.
    М: Здравей! Пожелавам ти най-вече здраве и успехи за вбъдеще.

    33.    Съвет към прохождащите състезатели?

    Б:  Не се страхувайте от провалите и не ги приемайте твърде драматично, всеки е преминавал през такива. Те вече са минали, важно е какво ще решите да направите после. Не се отказвайте, а упорито продължете напред. Само така ще се отличите като победители.

    М: Не се преуморявайте и имайте куража да превъзмогнете неуспехи. И трето за късмет: каквото и да правите, правете го защото ви харесва, а не защото го приемате за задължение.

      

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

  • БЛИЦ ИНТЕРВЮ С ЯСЕН И ВЕСЕЛИН, МЕДАЛИСТИ ПО ИНФОРМАТИКА

    Ясен Пенчев е ученик от Габрово, а Веселин Маркович - от Варна. Те са състезатели по математика и информатика, като миналата година участваха на 4-ата Европейска олимпиада по информатика (eJOI), спечелвайки сребърни отличия. Ясен е носител и на още един сребърен медал, от Младежката балканиада по математика 2020

    Днес ви срещаме с тях двамата в новото издание на блиц рубриката ни с олимпийци!

    Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки, научете как можете да го направите - тук.

     

    1.    Здравей! Представи се в едно изречение!

    Ясен: Аз съм Ясен Пенчев, уча в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово, и много обичам математиката и информатиката.
    Веселин: Казвам се Веселин Маркович, ученик съм от 8-ми клас в МГ “Д-р Петър Берон“, гр. Варна, и съм състезател по информатика и математика.

    2.    Как те наричат приятелите?

    Я: Ясен, Ясене, Яско.
    В: Повечето приятели ми викат Веско, но съм имал и няколко интересни обръщения – Весо, Весун, Марко и други.

    3.    Последното състезание, на което участва ?

    Я: Последно участвах в Пролетния турнир по информатика и Пролетните състезания по математика.
    В: Националната олимпиада по математика – 15.05.2021 г.

    4.    Къде може да те срещне най-често човек?

    Я: У дома.
    В: Почти никъде - основно съм си вкъщи.

    5.    Какво отговаряше, когато те питаха “Когато порасна, искам да стана…”?

    Я: Желаната от мен професия се променяше с течение на времето, но мисля, че в началото желаех да стана археолог.
    В: Строителен предприемач.

    6.    А сега как отговаряш?

    Я: Искам да се занимавам с нещо, свързано с математика и информатика, което да ми доставя удоволствие.
    В: Програмист, а понякога и „не съм решил“.

    7.    Имаш ли някакъв скрит талант, за който не подозираме?

    Я: Преди да започна да се занимавам с математика и информатика, участвах активно в конкурси по изобразително изкуство. Също така свирех на гайда и пеех народни песни.
    В: Ако се брои за талант – много обичам да имитирам жестовете и мимиките на хората. 

    8.    Любим спомен от състезание?

    Я: Когато бях в четвърти клас, се явих за първи път на състезание по информатика, само месец и половина след като бях започнал да посещавам школа. Тогава неочаквано изкарах много добър резултат и това ме стимулира да се занимавам още по-усилено.
    В: На националната лагер-школа по информатика, когато бях пети клас, един от варненските състезатели се беше загубил при обиколката на Пазарджишкия зоопарк. На останалите ученици ни беше много забавно, но учителката ни доста се беше притеснила.

    9.    Номинация и награда за най-добър учител отива при...

    Я: За мен, тази награда делят г-жа Донка Капралова, която запали интереса ми по информатиката, и г-жа Галя Неделчева, която впоследствие го доразви. Също така съм много благодарен и на всеки друг, който е допринесъл за моето развитие в тази област.
    В: Госпожа Юлия Димитрова, която запали любовта ми към информатиката и ме научи на всичко, което днес ме прави успешен състезател.

    10.    Три думи, с които ТЯ, информатиката, ако можеше, би те описала? 

    Я: Упорит, борбен, понякога малко разсеян.
    В: Упорит, спокоен, борбен.

    11.    Най-досадният въпрос за един информатик?

    Я: „Ще ми решиш ли теста по информатика?“ или „Можеш ли да ми оправиш компютъра?“
    В: „Може ли да ми помогнеш да си открия грешката в задачата?“, и виждаш пред себе си 300 реда нечетим код :D

    12.    Кой е любимият ти предмет в училище (освен информатика, хахах)?

    Я: Математика, а също и физика, химия и биология.
    В: Най-вероятно математиката – харесва ми спокойствието и тишината, които учителката ни успява да създаде в час.

    13.    Каква е интересната и любопитна за теб нишка, която те спечели на нейна страна (кога и как?)

    Я: Когато бях в четвърти клас, един ден ми се обади г-жа Донка Капралова и ме покани да се включа в школата по информатика, която организираше. Отначало мислех, че ще правим нещо като видеоигри, но впоследствие разбрах, че информатиката е много по-интересна и полезна, защото развива алгоритмичното мислене. Мисля, че поради близостта си с математиката, тя ме спечели.

    В: Бях четвърти клас, когато за първи път отидох на школа по информатика. Най-много ми хареса, как компютрите никога не грешаха при изчисленията, и това позволява на човек спокойно да реализира своите идеи.

    14.    А ако можеше ти да създадеш каквото и да е мобилно приложение, какво би било то?

    Я: Може би такова, което да ни позволява да общуваме с животните.
    В: Смятам, че е практично да имаш архив на преживените емоции с всички хора, които познаваш, вероятно бих разработил приложението в тази посока.

    15.    Играеш ли видеоигри? 

    Я: Не играя видеоигри.
    В: Да, обичам да играя стратегически игри.

    16.    Ами бордови?

    Я: Да, често играем със семейството и приятелите.
    В: Наскоро се запалих по една настолна игра по едноименния сериал „Game of Thrones“, която играя доста често.

    17.    Кое според теб е най-интересното приложение на информатиката?

    Я: Може би изкуственият интелект.
    В: Приятното на информатиката е, че човек не просто решава 3 или 4 задачи, а намира решенията на цял тип проблеми. Някой ден може науката да се развие до такава степен, че всички проблеми да бъдат класифицирани и решени.

    18.    В коя подсфера на информатиката би желал да се развиеш?

    Я: Такава, която се основава на алгоритмичното програмиране и дава възможност да вложиш нещо от себе си, а не изисква единствено писане на код по шаблон.
    В: Винаги ми е бил интересен изкуственият интелект, може би вбъдеще бих работил в тази сфера.

    19.    А виждаш ли в себе си потенциал да бъдеш учител/ментор?

    Я: Към момента се виждам само като ментор на по-малката си сестра, тъй като ѝ помагам, когато срещне затруднение с някоя задача.
    В: Мисля, че да. Аз много обичам да помагам на съучениците си, защото по този начин затвърждавам и собствените си знания.

    20.    Ако можеше да измислиш нова величина, за какво би била тя?

    Я: Такава, която оценява креативността на даден човек.
    В: Вероятно ще е за продуктивността на мозъка.

    21.    Ако можеше да притежаваш каквото и да е митично създание за домашен любимец, какво би било то?

    Я: Бих си избрал митичния крилат кон Пегас, с който да обиколя света.
    В: Птица Феникс.

    22.    Какво те разсмя последно?

    Я: Последно се засмях, когато видях как кучето ни, Топчо, си играе на двора и си гони опашката – той винаги успява да ни развесели.
    В: Един виц наскоро особено ми беше допаднал – „Има десет вида хора – тези, които разбират двоичната бройна система, и тези, които не я разбират.“

    23.    Кое е най-вкусното нещо, което си ял?

    Я: Според мен, всяко нещо, ако се приготви и овкуси добре, може да бъде много вкусно. Не мога да избера точно определено ястие, но ще спомена няколко, за които се сещам – октопод на клечка, тигрови скариди, parotta (вид индийски хляб) и др.
    В: Като любител на просто устроените неща - палачинки с шунка и кашкавал.

    24.    Най-голямата беля, която си правил?

    Я: Когато съм бил на около 1 година (все още съм пълзял), в желанието си да помогна на майка си, съм пренесъл и подредил картофите от кухнята в шкафа с чистите бели чаршафи в спалнята на родителите си.

    В: В шести клас бяхме спечелили едно отборно състезание по математика. Учителката ни връчи купата в училище, и попита кой от нас ще я вземе и занесе във фирмата, за да поръчаме същата и за останалите членове на отбора. Аз се съгласих, и още на първото междучасие я забравих под чина в кабинета по история. Едва в края на учебния ден се сетих, че нещо ми липсва, и веднага се втурнах към стаята. За радост една от чистачките ми каза, че е намерила и занесла купата в заместник-дирекцията.

    25.    Къде би се телепортирал на мига?

    Я: Може би в някоя екзотична и непозната страна, тъй като много обичам да пътувам и да опознавам други култури.
    В: Бих се телепортирал на Луната (естествено, ако после мога да се върна обратно :D)

    26.    Препоръчай ни някой филм, който ти е допаднал!

    Я: Game Night.
    В: “Shutter Island”

    27.    Песента, която описва настроението ти в момента?

    Я: Queen – Don’t stop me now.
    В: Under the northern star – на любимата ми група Amon Amarth.

    28.    За какво никога не ти остава време?

    Я: Да се наспя.
    В: „Нямам време“ винаги ми е било оправдание, че не чета книги, че не си оправям стаята, и други :D

    29.    Какъв е любимият вкус на сладолед?

    Я: Отново не мога да се огранича само до един избор, затова ще кажа няколко – шоколад, ванилия, карамел, плодов.
    В: Горски плодове.

    30.    Любимо занимание/хоби?

    Я: Освен да решавам интересни и предизвикателни задачи, обичам и да чета, да гледам филми и да се разхождам сред природата.
    В: Любимото ми хоби е шахматът.

    31.    Кажи ни някой интересен факт, за който се сещаш!

    Я: За мен беше много интересно да науча в един час по история за Хиро Онода – човек, който до 1974 г. продължава да следва заповедите, дадени му през Втората световна война, и в продължение на години отказва да се предаде, дори и когато до него достигат сведения, че войната е свършила.
    В: Името „България“ е най-дълго запазеното от всички държави на Земята.

    32.    Поздрави някого, с който си се сприятелил покрай състезанията!

    Я: Покрай състезанията се запознах с много прекрасни хора, имащи същите интереси като мен. Искам да поздравя всички до един и да им пожелая да бъдат здрави и да продължават да преследват мечтите си.
    В: Поздравите ми са за Илиян Йорданов – продължавай все така със сърце да вършиш това, което правиш за българската състезателна информатика.

    33.    Какво ти предстои до края на академичната/календарната година?

    Я: До края на учебната година ми предстои да участвам в националния кръг на Националната олимпиада по математика, в Летния турнир по информатика, във финала на ARML (Американската математическа лига), както и в някои други състезания.
    В: Предстоят ми още няколко национални състезания, от които ще се определят българските национални отбори по математика и информатика.

    34.    Съвет към стартиращите състезатели?

    Я: Съветвам ги да се състезават с желание, да изпитват удоволствие от това и да се забавляват. Също така, ако на някое състезание не успеят да се справят добре, да не се отказват, а да си вземат поука от грешките си и да се мотивират да работят още по-усърдно. Да бъдат смели, да се борят за всяка точка и да четат много внимателно условията на задачите.

    В: Винаги се забавлявайте, решавайки задачи, и знайте, че един ден усилията ви ще се възнаградят с успехи. Най-важното за мен е – никога не се предавайте! Нищо не носи по-голямо удоволствие от това по време на състезание да видиш, че изпратеното ти решение се е оцветило в зелено.

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

  • МЕДАЛИСТЪТ ТЕОДОР: „ЗАНИМАВАЙКИ СЕ С ХИМИЯ, МОГА ДА ПОДПОМОГНА ОБЩЕСТВОТО, КОЕТО ПОМАГА И НА МЕН"

    Теодор Маслянков e на 18 години, към настоящия момент е последна година ученик в Софийската Математическа Гимназия „Паисий Хилендарски". Носител е на две бронзови отличия по химия, и е участник в миналогодишните и тазгодишните издания на Менделеевската и Международната олимпиади по химия. Състезава се и в областта на астрономията.

    Теодор Маслянков споделя, че му предстоят доста интересни и напрегнати седмици, а след това и много динамично лято, тъй като през идния месец ще участва на последните си национални олимпиади – тези по физика и по астрономия, а някъде между тях място ще намерят, разбира се, и двете матури. По-късно през лятото ще се подготвя в Софийския Университет за участие на последното си ученическо състезание - престижната Международната олимпиада по химия (International Chemistry Olympiad). Предстои му да се справи и с изпита си по английски, за да ни се похвали догодина като студент в Кеймбридж.

    Последното състезание, на което Теодор участва, е Международната Менделеевска олимпиада по химия 2021, която отново се наложи да се проведе онлайн в края на април. От нея зрелостникът спечели бронзов медал. „Определено смятам, че можеше да се представя по-добре, но се радвам че успях да се преборя поне за бронзов медал, за разлика от миналата година.“, ни сподели той.

    „Определено бих определил (и още определям) състезанията като най-ключовият фактор за моето развитие досега. На първо място смятам, че състезанията ме мотивираха да уча, защото съм доста състезателен по природа, и запълниха свободното ми време, което иначе щеше да бъде в по-голямата си част пропиляно. Самото учене и подготовка за състезание ме научи на упоритост, запазване на спокойствие, концентрация, да вярвам в себе си и още много важни умения, които ме изградиха като характер. Към допълнение към това, аз преспокойно мога да кажа, че много от най-страхотните ми изживявания досега и едни от най-добрите ми приятелства определено са или били заради някое състезание, или непряко свързани с него, което беше един много готин бонус.“

    „Даже ако бяхте разговаряли с моето аз отпреди година и половина, то щеше да ви каже, че няма и недостатъци – да, губиш си част от свободното време, но аз знам, че това „свободно“ време щях да го прекарвам в гледане на нетфликс и цъкане по телефона – почти никога не съм отказвал някакво излизане с приятели или друго такова нещо, освен ако не е дни преди самото състезание. И да, понякога има стрес, но аз лично винаги много съм се наслаждавал на напрежението, и винаги, когато съм се провалял, знаех, че само аз съм си виновен, и бях още по-мотивиран да се представя по-добре следващия път.

    В последната година и половина обаче насъбрах много негативни чувства, заради неща, които не мога да контролирам аз. Моята крайна цел на състезанията винаги е била да отида на международна олимпиада, но под „отида“ имам предвид наистина да се отиде някъде. Това, че след толкова много усилия не можах нито веднъж да отида на истинска международна олимпиада, а само се явих на 4-5 онлайн олимпиади, продължава и ще продължи за вбъдеще да ме ядосва всеки път, в който се замисля. Така че определено има и недостатъци, произтичащи от състезанията, но не смятам, че те превъзхождат предимствата.“

    „Въпреки че през последните две години не успях да събера никакви интересни спомени от състезания, най-вече от някъде извън България, определено имам купища такива от преди това, като от всяко едно, което се е провеждало извън София, мога да разкажа скандална история. На първо място определено изникват спомени като на най-великият гол, който съм виждал, последния етаж на хотела в Кърджали, както и редовното цъкане на футбол на всяко състезание по физика, което ми липсва много:(“

    Когато го питаме какъв е искал да стане, когато порасне, въпросът ни го затруднява. „Не мога да си спомня неща, които съм чел вчера, камо ли какво съм мислил тогава.  Единствено си спомням, че много обичах да изработвам неща с ръцете си, и много харесвах Майстор Мани, изводите ще оставя на читателя. Учудващо е, че въпросът какво искам да стана, като порасна, ме затруднява също и днес, особено имайки предвид, че ми предстои да отида в университет. Определено мисля, че засега не е нужно да знам точният отговор, и стига да съм мотивиран и да продължа да се занимавам усърдно в нещата, които са ми интересни и за вбъдеще, нещата ще се наредят и ще знам отговора когато му дойде времето.“

    Тео казва, че химията, и науката въобще, са сферите, които дават най-голямо развитие на човешката цивилизация, и не изключва, че точно това е нещото, което най-много го е пленило. „Занимавайки се с химия, вярвам, че мога да подпомогна обществото, което от своя страна помага и на мен.“

     

    За да разберем по-добре научните интереси на всеки състезател, винаги ги разпитваме за техните лични интереси в дадената сфера, любими поднауки, и какви открития смятат за най-любопитни. За химика това е „Колкото и скучно да звучи, е процесът на Хабер-Бош за производство на амоняк. Дълго време знаех за това, и не му обръщах особено внимание, но наскоро прочетох, че заради този процес и масовото производство на амоняк, който се използва за торове, сме могли неимоверно много да подобрим качеството на реколтите. Кой знае ако го нямаше този процес какво щеше да е сега, но най-вероятно населението щеше да е с около 30-40% по-малко и качеството ни на живот щеше да е много по-зле отколкото е сега.“

    „Най-интересната част от химията за мен е тази, занимаваща се с производство и съхранение на енергия. Хората в днешно време са свикнали страшно много и вземат като даденост неща като електричеството, батериите, начините ни за отопление, превоза и т. н., но аз продължавам да се възхищавам и да оценявам колко много дължим на науката, която ни е дала всичко това. Сфери като ядрената и слънчевата енергия, биогорива, съхранението и преноса на енергия определено имат много място за развитие и ще са ключови занапред, особено със растящото потребление на енергия, дължащо се на  увеличаващия се брой на населението и изчерпването на горивните полезни изкопаеми.“

    Любимият химичен елемент на Теодор е молибден, „защото звучи много данк и на една олимпиада, просто гледах периодичната таблица и за пръв път го забелязах и си казах, че ще ми е любимият. Не познавам нито едно съединение на молибдена, не знам къде се използва, но един приятел химик веднъж ми разказа една много яка история с молибден.“

    Предизвикваме Тео да се вживее в ролята на изобретател и да ни сподели какво би създал. „Определено би било нещо, което да подпомогне преминаването към „зелени“ алтернативи, било то в производството на енергия или в производството на материали като стомана, пластмаса и бетон, т.к. двете неща допринасят за общо около 60% от отделения в атмосферата въглероден диоксид. А защо бих направил така мисля, че трябва да е очевидно за всеки, имайки предвид как живеем в днешно време и доказаните негативи на гореспоменатото съединение.“

    „Един от позитивите на пандемията за мен определено беше, че осъзнах, че трябва да разнообразя малко ежедневието си, и че трябва да си намеря хобита, които да ме допълнят като личност, а не само да налягам над учебниците, както правех преди това. Сега намерих време да тренирам почти ежедневно, без това да се отразява на ефективното време, през което уча, а преди само се оплаквах, че нямам време. Имам и още няколко хобита, а и най-вече се опитвам да чета повече и да гледам по-малко. Обичам всякакви филми – от фантастики, през екшъни, до комедии, а любимите ми книги са криминалните. Човек най-често може да ме срещне вкъщи, тъй като не съм най-социалният тип и си прекарвам бая време у нас.“

    3 онлайн източника на научна информация, които Тео препоръчва:

    • brilliant.org/courses - Не знам дали се води като научен източник, но сайтът Brilliant е определено нещо, за което разбрах твърде твърде късно, и въпреки че се плаща, го препоръчвам на всеки, който започва да се занимава с наука;
    • youtube.com/user/Kurzgesagt - Ще продължа с най-якия youtube канал – Kurzgesagt. Не се подвеждайте по шантавото име, изгледате ли едно видео, ще видите колко готино представят най-различни научни теми, а под всяко видео качват сайт с ресурси, ако желаете допълнително проучване и проверка на фактите;
    • nautil.us - Любимият ми сайт за научни статии;

     

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

     

  • ИСТОРИЯТА НА... ИНСТИТУТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

    След като вече ви запознахме с Историята на Българското книжовно дружество - Българска академия на науките, е ред да ви представим и други наши партньори и съмишленици с любопитно минало. Рубриката е "Историята на..", очаквайте още статии всяка седмица!

    Институтът по математика и информатика (ИМИ) е единственият институт на БАН в областта на математиката и един от водещите в страната с тема информатика и компютърни науки. Към днешна дата сградата на ИМИ се помещава в бл. 8 на ул. "Академик Георги Бончев"  в София.

    През 2017 г. чествахме 70-годишнината от създаването на Института. За “рожден ден” се брои 27.10.1947 г., когато Управителният съвет на БАН приема план за нучната дейност през 1947/1948 г. 

    Институтът е създаден малко след края на Втората световна война, “отглеждайки” няколко поколения бележити учени математици със сериозен принос. Оттогава насам ИМИ продължава да е водещ български център за изследвания и подготовка на висококвалифицирани кадри, развивайки основните тенденции в развитето на математиката, информатиката и информационните технологии. 

    В частта си за математически науки през 1947 г., той включва работа на три комисии:

    • Комисия за демографски изучавания (акад. Кирил Попов)
    • Комисия за математически изучавания на репрезентативния метод в
    • статистиката (акад. Никола Обрешков)
    • Комисия за финансово математическо проучване на държавните и гарантираните от държавата външни облигационни заеми (акад. Кирил Попов) 

    Планът за научната дейност включва и подробни индивидуални планове на академиците математици Иван Ценов, Любомир Чакалов, Никола Обрешков и Кирил Попов. Това е първа крачка към реализиране на, същестуващата и обсъждана вече няколо години към онази дата, идея за създаване на природоматематически клон на академията - за развитие на научно-изследователски институти по отделни научни направления.

    На 27 юни 1951 г. УС на БАН утвърждава първия Научен съвет на Математическия институт в състав: акад. Н. Обрешков (председател), проф. Б. Петканчин (секретар), и членове: акад. Л. Чакалов, акад. К. Попов, акад. Ив. Ценов, проф. Л. Илиев, проф. Я. Тагамлицки, проф. Г. Брадистилов, проф. А. Стоянов, доц. А. Матеев.

    Директорите на ИМИ през годините са били:

    • 1947 – 1950 - акад. Любомир Чакалов
    • 1951 – 1963 - акад. Никола Обрешков
    • 1964 – 1988 - акад. Любомир Илиев
    • 1988 – 1993 - акад. Петър Кендеров
    • 1993 – 1999 - проф. Николай Янев
    • 1999 – 2012 - акад. Стефан Додунеков
    • 2013 – чл.-кор. Юлиан Ревалски
    • 2017 - акад Веселин Дренски

    Някои от научните постижения и реализации през годините, с които ИМИ се гордее, и за които можете да научите повече в Музея на математиката и информатиката* :

    • 1961 г. - създава се първият в България изчислителен център;
    • 1962-1964 г. - създава се първата българска цифрова електронноизчислителна машина “Витоша”;
    • 1965 г. - създава се първият електронен калкулатор “Елка 6521”;
    • 1966 г. - отделяне на Централния институт по изчислителна техника (ЦИИТ, днес „Бизнес иновационен център – ИЗОТ“ АД);
    • 1970 г. - МИ с ИЦ и ФММ на СУ се интегрират в Единния център по математика и механика (ЕЦММ), който просъществува до 1988 г. Въвежда се Моделът на тристепенната система на университетско образование, която две десетилетия по-късно е възприета в цяла Европа (бакалавърска програма в Блок A, магистърска програма в Блок B и докторантска програма в Блок C).
    • 2000 г. - Съвместно с фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, фондация „Еврика“ и Съюза на математиците в България, се учредява Ученически институт по математика и информатика (УчИМИ)**. 
    • 2014 г. - В резултат от успешната работа на УчИМИ, инициативата се доразвива и се създава Ученическият институт при БАН.

    Сред целите и дейностите на Института по математика и инофрматика е да осигури и подготви най-важните състезания по математика, информатика и математическа лингвистика. Изготвят се теми, провеждат се лекции, упражнения, контролни състезания, провеждат се нови състезания, определят се разширените национални отбори и самите национали. Ръководствота на ИМИ на националните отбори се осъщестява за престижни международни състезания: Балканиада по математика (БОМ), Балканиада по информатика (БОИ), Международна олимпиада по математика (МОМ), Международна олимпиада по информатика (МОИ), Международна олимпиада по лингвистика (МОЛ), Европейска олимпиада по математика за момичета (EGMO), Romanian Master of Mathematics (RMM), Romanian Master of Informatics (RMI), Всерусийска олимпиада и др.

    * Музеят има и виртуална част на адрес http://mmib.math.bas.bg , и е посветен на историята на математиката и информатиката в България, обхванати предимно периоди от Освобождението (1878) до 90-те години на ХХ в. Виртуалният Музей на математиката и информатиката в България (ММИБ) и музейната колекция от артефакти са проект на ИМИ, а спонсори са Американска фондация за България и фондация Георги Чиликов.

    ** УчИМИ представлява школа за млади изследователи, над 140 ученици годишно в две сесии и лятна школа. Учениците разработват класически и модерни теми по математика, информатика и информационни технологии, след което ги защитават, представят и развиват. 

    Източници:

    • https://math.bas.bg/ 
    • Дренски, Веселин - „70 години Институт по математика и информатика при БАН“ – юбилеен доклад за историята и постиженията на ИМИ
    • Бойваленков, Петър - „ИМИ и бъдещите поколения математици и информатици“


     

  • БЛИЦ С ГРИГОРИ И МАРТИН, СЪСТЕЗАТЕЛИ ПО ФИЗИКА

    Григори Матеин е възпитаник на Немската гимназия в София и на University of Cambridge. Състезател по физика и астрономия, участвал на Romanian Masters of Physics (2014, бронз) и на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика през същата година.
    Мартин Игнатов пък е възпитаник на НПМГ, а понастоящем - студент в Лондон. Той спечели бронзов медал от Първата Европейска олимпиада по физика (2017), когато участва и на престижното румънско състезание.

    Днес ви срещаме с двамата физици в специално блиц интервю! 

    Ако искаш да подкрепиш олимпийците ни по природни науки, можеш да го направиш тук

     

    1. Представи се в едно изречение!
      Григори:
      Младеж на 24, наскоро завършил физика, но с интерес и в почти всичко останало.
      Мартин: Смятам, че съм критичен и забавен човек, обичам аналитични предизвикателства и съм мечтател.
       
    2. В момента се занимавам с ...
      Г: Предимно пиша код за квантови компютри, алгоритми, малко и в посока квантова комуникация – де факто все квантови неща. Надявам се натам да е бъдещето и аз да му помогна.
      М: Програмирам два летни проекта към университета, единият е симулация на оптична лаборатория, а другият ще бъде машинно изучаване на химични системи.
       
    3. Как те наричат приятелите? 
      Г:
      Гриша най-вече, но ако залепите звучни букви накрая, вероятно и така са ме наричали.
      М: Мартине, Игнатов, Марто в този ред по честота.
       
    4. Най-ценното, което състезанията ми дадоха…
      Г:
      Дълбоко вкоренената идея „че мога и че е възможно“ и самочувствието да се целя още по-високо.
      М: Удоволствието от това да се занимавам с аналитични предизвикателства.
       
    5. Последното международно състезание, на което участва?
      Г:
      Мисля, че беше INESPO – и като за последно се върнах май с единствения златен медал, който някога съм изкарвал :D
      М: По спомен е било Есенното състезание по физика, където се явявах на специална тема.

       
    6. Първата ти мисъл в деня на олимпиада?
      Г:
      Първата: „It’s game on”. Втората: „It’s now or never.“ Третата: „Go big or go home.“ …
      М: Защо си причинявам този стрес.
       
    7. Кога би се отказал да решиш една задача? 
      Г:
      Когато съм уверен, че при все инвестицията до момента, новата би ми донесла повече – най-вече откъм разбиране и способности.
      М: Когато загубя интерес или си нямам понятие как да подходя.
       
    8. Какво отговаряше, когато те питаха “Когато порасна, искам да стана…”? 
      Г:
      Най-първото, което си спомням да съм казвал, май беше „адвокат“ – много обичах да споря.
      М: Не знам, накъдето ме отведе вятъра.
       
    9. А сега как отговаряш?
      Г:
      Трудно. Някак си предпочитам да вярвам, че ще стана нещо, което още го няма – съответно не мога да го опиша.
      М: Същото. 
       
    10. Най-големия компромис, който си правил заради подготовката за олимпиадите?
      Г: Доколкото си спомням, състезанията за мен бяха най-важното и кажи-речи единственото. Каквото ми пречеше, го премахвах без да мисля много.М: Вложение на времето си, но не съм правил особени компромиси.
       
    11. Любим момент/ история от състезание?
      Г:
      Много са, но ужасно силен беше моментът, когато във влака на връщане, Никола (Каравасилев, бел. ред.) ми се обади да ми каже, че съм „втора астрономическа сила в България“, съответно съм класиран на международна. Така избухнах (най-накрая и аз да се класирам на международна!), то не беше скачане, викане не можех да си намеря място поне за няколко минути.
      М: Девети клас на състезание по информатика взех пето място, когато бяха дали особено трудни задачи, и въпреки че имах 50 от 300 точки, бях доволен от резултата си. За протокола - не бях много добър.
       
    12. Аз съм малко дете. Обясни ми какво е физиката с изречение-две!
      Г:
      „Чудил/а ли си се някога защо небето е синьо, морето е синьо, но тревата е зелена? А морковите оранжеви?“ – „Без физика никога нямаше да разбера.“
      М: Науката за същността на природата.
       
    13. Три думи, с които би описал физиката? 
      Г:
      Езикът на природата.
      М: Проба, грешка, математика
       
    14. Каква е интересната и любопитна за теб нишка, която те спечели на нейна страна ?
      Г:
      Един ден (май бях 7 клас) се попитах напълно сериозно дали я искам тази физика – още навлизах и ми харесваше, но не бях сигурен колко – струва ли си инвестицията? Затова си представих как съм в една празна стая, без никакви стимули.. и с един лист пред мен с нарисувана електрическа верига. Тогава се замислих, че определено мноого бих искал да й намеря еквивалентното въпротивление. Нямаше да намеря покой, докато не разбера колко точно ток ще тече при дадено напрежение. Така и се запалих и ме държа.. 10 години. 
      М: Комбинацията от аналитично предизвикателство и реална приложимост.
       
    15. С кой известен учен би искал да се срещнеш?
      Г:
      В момента – с Леонардо да Винчи.
      М: С Никола Тесла.
       
    16. Най-великото изобретение, измисляно някога… 
      Г:
      Езикът – за предаване на знание (а не всеки роден да започва от абсолютната нула) и рисунки и писменост – за съхранението му. 
      М: Огънят.
       
    17. Ако можеше да създадеш каквото и да е изобретение, какво би било то? 
      Г:
      Най-практично като че ли би било един разпознавател на закономерности. Но и крила не бих отказал.
      М: Космически кораб.
       
    18. Най-трудната задача, с която се се сблъсквал?
      Г: Може би не най-трудната, но определено дразнещо сложна:
      Можете ли да си представите, че едно нищо и никакво махало няма точно решение (тоест зависимост на път от време) като е разлюляно далеч от равновесното си положение? Аз като разбрах, бях бесен. Да не говорим за повечето частни диференциални уравнения, Навие-Стокс и т.н.. какво правим?
      М: Балон с хелий, вързан за пода на кола, която ускорява. Какво става с балона? На пръв поглед изглежда лесно, но трябва да се вземат доста ефекти предвид, за да се изведе резултат.
       
    19. Любимият ти научен виц?
      Г:
      Имаше един с протон и електрон май и единият казва I am positive, обаче все го забравям :D
      М: Не мога да използвам нецензурирана реч.
       
    20. Има ли нещо, което физиката не може да обясни? 
      Г:
      Всичко, което спада в категорията физика, би трябвало да може да се обясни с физика – дори и още необяснени явления като защо примерно има 3 семейства частици? Но ако нещо не може да се представи като задача по физика, способите й няма да могат да се използват. И нормално, задачата няма да може да бъде обяснена. 
      М: Защо когато си измия прозорците, вечерта ще завали?
       
    21. Теоретична или експериментална физика? 
      Г: Очевидно отговорът е и двете. Обаче при дадено безкрайно много време, бидейки експериментатор, би трябвало да можеш физически да пресъздадеш света, а и да създадеш много повече. С теория – всичко ще е само в главата ти (и на доста хартия). Първото ми звучи по-приложимо.
      М: Да. Това не е шега.
       
    22. Кое според теб е най-интересното приложение на физиката?
      Г:
      Удивително е с разбиране на прости механизми и принципи колко много неща можеш да си построиш. Да, някои по-инженерно трудно от други, но щом физиката казва „да“ имаш зелена светлина да пробваш, докато не стане.
      М: Всичките освен термодинамика са интересни.
       
    23. Любимо занимание/хоби?
      Г:
      Да задавам въпроси и да търся отговори.
      М: Разходки в планините.
       
    24. За какво мечтаеш?
      Г:
      За момента, в който няма да има въпрос, на който да нямам отговор. 
      М: За удовлетворение.
       
    25. Ако можеше да избираш, къде би се родил?
      Г:
      Тук си ми е супер.
      М: Както един мой учител казваше: “Ако баба ми беше мъж”, така че не се замислям за това.
       
    26. А кога? 
      Г:
      И времето мисля, че е подходящо. А и, надявам се, да няма такова голямо значение.
      М: Би ми било интересно да видя Древна Гърция и Рим.
       
    27. Ако можеше да вземеш едно-единствено нещо със себе си на самотен остров, какво би било то? 
      Г:
      Разсъдъка си.
      М: Предполагам шепа семена или сателитен телефон.
       
    28. Песента, която описва настроението ти в момента? 
      Г:
      Let’s Go на Calvin Harris
      М: The search - NF
       
    29. Кой е отговорът на всички въпроси? 
      Г:
      Хаос.
      М: ***** ** * *****
       
    30. Мисля, следователно съществувам” - Съществувам, следователно.. ? 
      Г:
      Следователно да си свърша работата.
      М: Не обичам философия.
       
    31. Кокошката или яйцето?
      Г:
      Определено един от най-трудните въпроси. Яйцето се готви по-бързо, но пък кокошката е по-вкусна, хмм.
      М: Големият взрив.
       
    32. Последната книга, която прочете? 
      Г:
      Коледна песен на Чарлз Дикенс – реакцията ми беше „Ахаа, значи чичо Скрудж не идва от Мики Маус, я гледай ти“ :D
      М: Нещо научно беше…
       
    33. За какво никога не ти остава време? 
      Г:
      Няма такова. Ако искам нещо, му намирам време.
      М: Всичко.
       
    34. Любим предмет в училище/университета? 
      Г:
      В училище – математика, защото все бях напред с материала и в часовете си правех каквото си искам. В университета – курсът по квантова информатика, защото беше що-годе същата ситуация :D 
      М: Математика.
       
    35. Благородно завиждам на....
      Г:
      На всички онези, които могат да живеят спокойно, скромно и щастливо. Аз за да не се чувствам зле, трябва нон-стоп нещо да правя и по-добре да е нещо полезно и надграждащо.
      М: Камъните, на тях им е лесно.
       
    36. Можеш ли да наредиш кубчето на Рубик? 
      Г:
      Можех преди. Сега и да не мога, ще седна, ще го разуча и ще замога.
      М: За три часа и с интернет - сигурно.
       
    37. Судоку или кръстословица? 
      Г:
      Судокото е едно и също, а Кръстословиците са всякакви + можеш да научиш нещо ново. Затова кръстословица. 
      М: Судоку.
       
    38. Проза или поезия? 
      Г:
      Това, което ще ми даде повече изживяване за по-кратко време.
      М: Проза.
       
    39. Театър или кино?
      Г:
      По-скоро театър.
      М: Кино.
       
    40. Планина или море? 
      Г:
      Тук е много лесно. Обожавам планина, а морето ми е безсмислено.
      М: И двете, моля.
       
    41. Какво ти предстои до края на академичната година?
      Г:
      Ако всичко се развива по план, може да съм записал докторантура.
      М: Да намеря време.
       
    42. Кого искаш да поздравиш?
      Г:
      Всички онези, които до момента са променили живота ми. И всички онези, които още не познавам, нито съм срещал, но ще го променят.
      М: Нашите и приятелите ми, че ме търпят.
       
    43. Съвет към начинаещите състезатели?
      Г:
      Да не гледат колко е далече краят. Да правят всеки ден крачка по крачка и да не губят нито търпение, нито вяра, защото това е Начинът.
      М: Абрашев е Бог.

       

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД:

  • БЛИЦ С БИОЛОЗИТЕ НИКОЛА И СИЯНА

    Запознайте се с биолозите Никола Димитров и Сияна Пеева.
    Никола е част от
    националния отбор по биология тази година и ще участва след броени дни в онлайн изданието на Международната олимпиада по биология, която трябваше да се проведе през юли в Нагасаки, Япония. Освен това е част от разширения отбор по биология през 2018 и 2019 г. Сияна също е част от разширения отбор през 2019 г.
    И двамата са демонстратори в научната лаборатория по химия и биология за деца
    BayLab –  Сияна през 2018 г., а Никола през 2019 г

    Ако искаш да подкрепиш олимпийците ни по природни науки, можеш да го направиш тук.

     

    1.     Представи се в едно изречение. 

    Никола: Здравейте! Аз съм Никола Димитров и тази година завърших ППМГ “Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Състезател по биология съм от седми клас.
    Сияна: Аз съм Сияна, уча в 12-ти клас в НПМГ и съм състезателка по биология.

    2.     В момента се занимавам с...

    Н: Подготовка за IBO Challenge 2020.
    С: Подготовка за кандидатстване в университет.

    3.     Как те наричат приятелите?

    Н: Никола / Коле.
    С: Най-често Сиси.

    4.     Последното състезание, на което участва?

    Н: Тазгодишната Националната олимпиада по биология.
    С: Националната олимпиада по биология тази година.

    5.     Имаш ли си талисман за късмет?

    Н: Да. Винаги на състезания нося верижката, която приятелите ми подариха.
    С: Да - Резус, една плюшена маймунка, която всъщност е талисман на всички биолози олимпийци от НПМГ.

    6.     Ако не се занимаваше с биология, щеше….?

    Н: Най-вероятно щях да се занимавам с кулинария.
    С: Не се сещам за нещо конкретно. Много неща могат да ми бъдат интересни, стига да се задълбоча в тях и да ги разбера.

    7.     Любим момент/ история от състезание?

    Н: Не мога да избера 1 конкретен момент. Бих казал, че цялото преживяване на EUSO 2018 (European Union Science Olympiad, бел. ред.) беше невероятно и ми даде възможност да се запозная с много готини хора от цяла Европа, както и с културата и красотата на Словения.
    С: Всички моменти са ми любими... олимпиадите са много хубаво преживяване.

    8.     Аз съм малко дете. Обясни ми биологията с изречение-две!

    Н: Биологията е науката на живота!
    С: Биологията е да се опитаме да разберем как работят живите същества.

    9.     Опиши биологията с три думи?

    Н: Интересна, всеобхватна, жива.
    С: Красива, динамична, необятна.

    10.  Най-великото изобретение, измисляно някога…

    Н: ... е електричеството , защото то е предпоставка за повечето велики открития в новото време.
    С: Интернет - възможността да имаме достъп до всякаква информация по всяко време е невероятна.

    11.  Ако можеше ти да създадеш каквото и да е изобретение, какво би било то?

    Н: Ако имах възможността и знанията, бих искал да създам устройство, което контролира водата.
    С: Нещо, което да пречиства въздуха, водите, земята като цяло. Днес животът ни е по-лесен от преди, но за сметка на това се замърсява природата.

    12.  А мобилно приложение?

    Н: Вече има приложения за всичко, но може би подобрено приложения за разпознаване на растения.
    С: Идеите, които ми хрумват, вече са осъществени, а и без това достатъчно време прекарваме на телефоните си. :D

    13.  Любима поднаука от биологията?

    Н: Ботаниката.
    С: Цитология.

    14.  Защо?

    Н: Винаги съм имал афинитет към нея и смятам, че има място за развитие, особено откъм физиологията и биохимията, с цел извличане на фитохимикали за всевъзможни приложения.
    С: Интересно ми е да разбирам все повече за това как работят животът и най-малката форма на живот - клетката. Толкова малка структура работи по толкова сложен и интригуващ начин…

    15.  Ако можеше да се превъплътиш в което и да е същество, кое би било то?

    Н: Ленивец.
    С: Магьосница в някоя алтернативна вселена. Но като цяло обичам да съм си човек.

    16.  Кой е най-досадният въпрос за един биолог?

    Н: “Нали ще ни лекуваш като остареем".
    С: Поне докато съм в гимназията - "Медицина ли ще кандидатстваш?".

    17.  Най-трудният термин, с който си се сблъсквал?

    Н: Терминът, завинаги заключен в съзнанието ми определено е гръднично-ключично сисовиден мускул.
    С: Стадиите в развитието на чернодробния метил - мирацидиум, спороциста, редия, церкария, адолескария.

    18.  Как виждаш света след 10 години?

    Н: Много, много замърсен. Предполагам, че повечето хора, компании и предприятия ще са осъзнали, че трябва да променят начина си на живот/ работа, за да са по-отговорни към планетата.
    С: Не много по-различен от сегашния.

    19.  Ами след 50?

    Н: В най- добрия случай – световен мир, решени световни проблеми (глад, пандемии, боклук), равни права за всички и интелигентно използване на ресурсите.
    С: Вероятно ще е по-замърсен, но ще разполага с по-усъвършенствани технологии.

    20.  Растенията имат ли чувства?

    Н: Не точно, но може да се каже.
    С: Усещат промени, но не бих казала, че имат чувства... може би трябва да попитаме тях.

    21.  Кой е учителят, който те научи на най-много неща?

    Н: Безспорно учителят, който ме е научил на най-много неща и който ценя изключително много, е моята класна от началното училище Яна Маврова! Обичам ви, госпожо! 
    С: Госпожа Мариана Христова, учителката ми по биология. Освен часовете в училище сме имали и извънкласни проекти, които бяха много интересни.

    22.  Теория или практика?

    Н: Практика.
    С: Теория.

    23.  Ако те помоля да ми сготвиш нещо, какво ще е то?

    Н: Лазаня.
    С: Какво ти е любимо?

    24.  Къде си сега?

    Н: Вкъщи.
    С: Вкъщи.

    25.  Има ли живот след смъртта?

    Н: Аз лично вярвам, че душата на човек се преражда в друго тяло.
    С: И да, и не.

    26.  Какво е единственото нещо, което би взел на самотен остров?

    Н: Беър Грилз.
    С: Приятел - не искам да съм самотна.

    27.  Какво беше последното нещо, което подари на някого?

    Н: Алкохолни маркери.
    С: Fanny pack.

    28.  Електронни или физически книги?

    Н: И двете си имат плюсове и минуси, но по-скоро електронни.
    С: Физически, по-приятни са.

    29.  Youtube или Facebook?

    Н: Youtube.
    С: Youtube.

    30.  Какво ти предстои в до края на академичната/календарната година?

    Н: Да почна университет.
    С: Онлайн училище и много стоене вкъщи заради карантината, изпити, завършване, кандидатстване, а след това приключения и слънце. :)

    31.  Поздрави събеседника си?

    Н: Да е успешен и да прави всичко със страст и много любов.
    С: Бъди щастлив!

    32.Съвет към начинаещите състезатели?

    Н: Моят съвет към начинаещите състезатели е да следват и развиват своите интереси и да се научат отрано да си поставят приоритети.
    С: Дерзайте, възползвайте се от възможностите, които имате... и много се забавлявайте!

     

    ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

    ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД: